Witam!
od początku:
Mam ubuntu 8.04 na kernelu 2.6.24-21. Ściągnąłem ze strony ettercapa paczkę ettercap-NG-0.7.3.tar.gz, rozpakowałem wszedłem do katalogu i zabieram się za czytanie. Na pierwszy ogień README potem INSTALL. W INSTALL poprosili mnie o wykonanie poniższych komend:
Configure wykonało sie bez błędów, ale niestety wykonując make wystąpił bład:./configure
make
make isntall
No to odpalammake: *** Nie podano obiektów i nie znaleziono makefile. Stop.Trochę poczytawszy szukam pliku Makefile. Wpisuje w konsoleman makeznajduje 4 pliki Makefile:ls
Dalsza lektura 'man make' doprowadza do wpisania komendy:'make -f ...." i wszystkie 4 nazwy plików. Niestety wyskakują błedy.Makefile.am
Makefile.am.common
Makefile.in
Makefile.mingw.in
Wkurzony odpalam synaptica i szukam pod hasłem ettercap, ku memu zdziwieniu znajduje go i oczywiście installuje. Ettercap odpala się piknie - kupe zabawy z nim.
No ale przychodzi sedno sprawy installacja gg dissectora. Jak autor zaznacza na http://ettercap-gg.sourceforge.net/ są dwa sposoby instalacji:
1) poprzez doinstalowanie patcha i skompilowanie ettercapa ponownie
2) instalacja z paczki rpm
Jako, że nie potrafie kompilować ettercapa wybieram tą drugą opcje. Ściągam paczke .rpm, programem alien zamieniam ją na *.deb komendadwuklik i instaluje. Instalacja kończy się niepowodzeniem z wynikiem:alien -k ettercap-NG-0.7.3-gg_dissector_02.i386.rpmProszę o pomoc ponieważ nie wiem co dalej robić. Komendy podane przez autora dissectora na http://ettercap-gg.sourceforge.net/ do instalacji ręcznej patcha nie działają(już pierwsza wywala błąd):dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Broken pipe)
wpisuje Makefile.mingw.inpatch -p0 < ettercap-NG-0.7.3-gg_dissector_02.patch
can't find file to patch at input line 4
Perhaps you used the wrong -p or --strip option?
The text leading up to this was:
--------------------------
|diff -Naur ettercap-NG-0.7.3/Makefile.mingw.in ettercap-NG-0.7.3-gg_dissector_02/Makefile.mingw.in
|--- ettercap-NG-0.7.3/Makefile.mingw.in 2004-11-05 11:14:29.000000000 +0100
|+++ ettercap-NG-0.7.3-gg_dissector_02/Makefile.mingw.in 2007-06-08 13:21:12.000000000 +0200
--------------------------
File to patch:
i:
oczywiście te komendy są odpalane w katalogu rozpakowanej paczki ettercapa do której wkopiowany został uprzednio patch.cd: No such file or directory
Skip this patch? [y]
Proszę o pomoc!