Cytat Napisał javaman Zobacz post
dawno daaaaawno temu, kiedy PC to była "nowinka techniczna wchodząca na rynek" a wszyscy śmigli na commodore, atarynkach etc (w tym czasie mniej wiecej padly dinozaury) zaczynalem od takiego jezyka jak basic.pozniej oczywiscie pascal, trochę asma, duuuzo delphi, sporo C++, nieco PHP i wiele innych eksperymentów. Obecnie PL/SQL i java, a tamte języki po trochu zapominam. Tak to niestety bywa kiedy się tego nie uzywa. Pozwolę sobie zauważyć, ze na przestrzeni tych -nastu lat, dokonal się naprawdę olbrzymi skok w technologiach programowania. Takie starocie jak ja czy TQM jeszcze pamiętają jak to było pisać programiki w których absolutnym szczytem kunsztu było pod dosem naklepać coś co łączyło się z innym kompem, w tak starodawnych językach jak basic czy pascal. Książki o programowaniu tylko po angielsku i trudniej dostępne niż obecnie inteligentny hooliwoodzki film. Jakieś eziny w plikach tekstowych. Informacje o tym jak połaczyć się z baza danych w pascalu byly na wagę złota. A teraz? Wszechobecny net, google, to co kiedyc pisalo się tygodniami teraz zalatwia się jedną linijką.... Pamięta ktoś jeszcze te czasy?
Ja nie jestem dinusiem, a jednak też miałem styczność z atarii czy comodore (piękne maszyny!) Połączenie z bazą? Niektórzy (czyt. ja) lubią się dalej bawić w ręczne implementowanie protokołów.