Mam pewien problem, niedawno zainstalowałem sobie linuxa i ... nie mogę się w żaden sposób podłączyć do internetu. Mam sieć Lan z dwoma komputerami, łączę się przez router a internet biore z neostrady netia, na windowsie wszystko działa ale na linuxie już nie bardzo.
Robie wszystko jak jest w pomocy, czyli przechodze przesz System/administation/networking i widać moje połącznie wired connection address dhcp. Pokazuje się chmurka Connection Established You are now connected to the wired network.
Ale jak otwieram przeglądarkę to nie może wczytać żadnej strony, nawet jak chcę wejśc do panelu administracyjnego sieci i wpisuje 10.0.0.2 to nie chce wyświetlić. To znaczy że ten router jest niekompatybilny z linuxem czy coś takiego? Bo jak windowsie nie było połączenia to do panelu mozna było wejść.
W pomocy nic nie ma napisane o tym jak się łączyć w przypadku sieci lan, szukałem oczywiśćie w internecie ale nic co by odpowiadało mojemu problemowi nie znalazłem. Jeszcze jak się łączyłem przez modem to koleś z netii powiedział że muszę ściągnąć sterowniki pod linuxa, ale jak się teraz łącze przez router to już chyba nie powinienem, prawda?
Z góry dzięki.