Cześć. Chciałabym studiować ten kierunek, czy możecie mi coś więcej o nim napisać? Chodzi mi o to jak dokładnie wyglądają zajęcia? Czy są tez takie praktyczne, na komputerach? Dowiedziałam się że znając się na Six Sigmie będę miała szanse na awans - jest więc o co walczyć. Opis kierunku mnie zachęca, ale kurczę, nie wiem czy wytrzymam znów w szkolnej lawie.

" Cel
Celem studiów jest przygotowanie do pełnienia roli analityka procesów biznesowych, osoby odpowiedzialnej za ich
optymalizację, czy kontrolę jakości, tzw. Green Belta. Studia nie tylko zapewniają transfer wiedzy, ale i umiejętności jej wykorzystania w praktyce dzięki włączeniu do programu wielu gier symulacyjnych i warsztatów.

Korzyści
Program został tak skonstruowany, aby jednocześnie dać uczestnikowi wiele biznesowych i edukacyjnych korzyści takich jak:

poznanie metodyki optymalizacji procesów i zarządzania jakością wg filozofii Six Sigma,
zdobycie wiedzy i certyfikatu na poziomie Lean Six Sigma Green Belt,
praktyczne poznanie funkcjonowania zespołu projektowego w symulowanych sytuacjach, dzięki grom szkoleniowym,
zdobycie kwalifikacji analityka procesów biznesowych.

Uczestnicy
Według badań rynku pracy specjalista optymalizacji procesów Six Sigma jest jednym z pięciu najbardziej poszukiwanych zawodów w USA. Podobnie w naszym kraju dynamicznie rośnie popularność programów poprawy jakości i efektywności firm.
Analityk procesów (Green Belt) to specjalista potrafiący przeanalizować przebieg procesu biznesowego, znaleźć źródła marnotrawstwa, przeanalizować statystycznie zależności między zmiennymi w procesie oraz poprowadzić projekt optymalizujący jakość.

Praktyczny charakter studiów
Program studiów zgodny jest z programem Lean Six Sigma Green Belt, ponadto zawiera wiele godzin dodatkowych gier symulacyjnych (25% czasu nauki), praktycznej nauki z wykorzystaniem programu Minitab (12% czasu nauki) i bloków wykładowych dotyczących wdrażania programu optymalizacji procesów oraz funkcjonowania w firmie jako członek zespołu projektowego.
Występują w nim wykłady, warsztaty oraz gry symulacyjne, w tym nagrodzone prestiżową nagrodą PMI Award. Studia kończą się egzaminem certyfikacyjnym na poziomie Green Belt. "

Cytat: WSB