Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Wifi. Kilka sieci na jendym kanale.

Domyślnie Wifi. Kilka sieci na jendym kanale.

Czy jeśli kilka sieci nadaje na tym samym kanale, to czy kazdy z odbiornikow musi zinterpretowac caly ruch? w sensie na jakiej wartwie jest to odrzucane i jaki jest limit mozliwosci tej wartstwy.

Domyślnie

Sieci ethernet uzywaja CSMA/CD do ustalenia czy w czasie transmisji nie bylo kolizji z inna karta sieciowa ktora nadawala - jesli byla to bedzie retransmisja.
    W sieciach WiFi uzywa sie CSMA/CA ktory wylicza kiedy robic transmisje tak aby uniknac kolizji a nie tylko ja wykryc.

Kazdy odbiornik musi przeanalizowac calych ruch, jesli ruch jest adresowany do jego adresu MAC to wtedy dekoduje sygnal i przekazuje wyzej do systemu operacyjnego do dalszej obrobki - standardowy model OSI, nic wiecej.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Spytam inaczej.
    Czy komputer ma więcej pracy kiedy w sieci WIFI jest sporo ruchu i czy odbija się to na szybkośći pracy komputera.

Domyślnie

Na pracy komputera nie ale na wydajnosci sieci tak.

Domyślnie

To bardzo dziwne, bo jak ktoś w sieci zaczyna ciągnąć z torrenta, zwalnia mi system.

Domyślnie

Nie powinno chyba ze twoj komp dziala jako bramka sieciowa, wtedy nie wifi spowalnia (bo jest przypchana i tak) ale torrenty tworzac setki polaczen.

Domyślnie

Nie chodzi jako brama.
    Na jakim układzie kończy się robota mojego komputera przy pzetwarzaniu dużego ruchu w sieci (adresowanego nie do mnie)?
    To jest tak ze wszystkim zajmuje się elektronika karty sieciowej?

Domyślnie

Generalnie karta sieciowa odbiera i dekoduje 100% ruchu na L2, jesli MAC docelowy nie broadcast ani taki jak karty to pakiet jest upuszczany i po sprawie.
    Dopiero gdy MAC sie zgadza, sieciowka dekoduje caly pakiet i przekazuje do systemu operacyjnego a pakiet wyglada tak samo jak ten odebrany z ethernetu (specyficzne pola dotyczace warstwy radiowej zostaly juz usuniete) - tak w uproszczeniu.

Jesli karta bedzie w monitor mode to bedzie tak jak promiscous w ethernecie przekazywac do OSu kazdy pakiet, ale wtedy ta karta nie moze byc podpieta do sieci bo to wymaga trybu managed.

Domyślnie

Aha.
    A może ten torrent napie**la od rzeczy na broadcascie i dlatego zwalnia.
    Coś takiego jest możliwe?
    Wiem że akurat to mógłbym przebadać, ale chciałbym jeszcze poteoretyzować.
    Ostatnio edytowane przez lame2 : 08-22-2013 - 06:29

Domyślnie

Może Ci też torrent po dysku jechać jak po starej szkapie i masz wrażenie, że OS zwalnia.
    * markossx *

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania