Mam pytanie do czego potrzebna jest komenda return? I dlaczego mi dev źle kompiluje kod z symfonii porostu widać że przerabia kod a potem sie sam wyłącza...
Mam pytanie do czego potrzebna jest komenda return? I dlaczego mi dev źle kompiluje kod z symfonii porostu widać że przerabia kod a potem sie sam wyłącza...
Do czego return nie wiem jeszcze;P nie doszedlem tam. Ale wylacza sie caly program czy tylko kompilowanie?
Zbliża się Trollmagedon...
Kompilowanie tzn kompiluje tylko do swojej pamięci nie "wyrzucając" nic do mnie, może to przez ten return
Return pozwala na zwracanie wartości funkcji. Mozesz napisać powiedzmy coś takiego:
i potem jak w main() wywołasz tą funkcje to w powyzszym przypadku zwróci ona zawsze wartośc 5Kod:int jakas_funkcja(void) { kod_funkcji .... return 5; }
Na ekranie wyświetli Ci 5.Kod:int i; i = jakas_funkcja(); cout << i ;
Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.
Steve Jobs
A czemu ma służyć return (po co go używać)?
Żeby zwrócić jakąś wartość z ciała funkcji, poza tą funkcję. Np:
a w main()Kod:int potega(int podstawa, int wykladnik) {int wynik = podstawa; for(int i = 1; i < wykladnik; i++) wynik*=podstawa; return wynik;}
Wyswietli Ci sie 16. Bez return w funkcji potega, podczas kompilacji wywaliłby Ci error na:Kod:int liczba; liczba = potega(2,4); cout << liczba;
poniewaz return jest wlasnie do zwracania wartosci funkcji.Kod:liczba = potega(2,4);
Nie wiem czy to jasno tłumacze![]()
Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.
Steve Jobs
a moze chodzi ci o to ze program sie wykonuje ale znika tak szybko ze nie mozna zobaczyc efektu dzialania ?
jezeli tak to uzyjKod:system("pause")
Wiem ale dev to ma i to nie działa
podaj kod to wszystko będzie jasne, może masz return w środku :
Kod:#include <iostream> int main(int argc, char **argv) { std::cout << "to sie wykona\n"; system("pause"); return 0; // return w funkcji main to wyjście z programu std::cout << "to juz nie !" }
tylko to return moze cos niestykac jak masz funkcje typu void bo ta nic niewzraca