Pokaż wyniki 1 do 10 z 13

Temat: Lan dostęp

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Lan dostęp

Witam
    Mam pytanie związane z hostami w sieci lan.Trochę się rozpisze
    Więc tak załóżmy ze są dwie sieci prywatne.
    W sieci pierwszej są trzy komputery A1,A2,A3 zaś w drugiej są dwa B1.B2(tak jak na rysunku)Więc nachodzi mnie problem jak podłączyć się przez internet do sieci lan(nie piszcie jakieś vpn czy hamachi)Stworzyłem dwie sieci ale za żadne skarby nie mogę się dostać z pierwszej do drugiejBez nazwy 1.jpg.

Z góry dziękuje za pomoc

Domyślnie

Zakładam, że obie sieci są za NAT'em...

1. Przekierowanie portów na routerach...

2. VPN (nie wiem dlaczego nie bierzesz tego pod uwagę) - postawienie serwera VPN pozwala pominąć pytanie o rodzaj dostępu do owej sieci (prawie nieograniczone możliwości)

W zasadzie musiałbyś uściślić o jaki dostęp Ci chodzi... Usługa, adresacja wewnętrzna danej sieci (VPN), itp.?

Pozdrawiam

Domyślnie

ogólny dostęp chcę być hostem abym mógł podłączyć się do komputera w sieci lan chyba że istniej możliwość bezpośredniego odwołania się do komputera w osobnej sieci lan np A1 do B2

Domyślnie

Jesli masz dwie niezalezne sieci i obie za routerami ktore robia NAT to nie ma mozliwosci bezposredniej komunikacji jesli nie ma czegos w rodzaju VPN'a i niczym tego nie zmienisz. Forward portow mozesz zrobic ale to bedzie jeden port na jeden komputer, wiec jak chcesz np udostepnic drukarki popdiete do komputerow w drugiej sieci to kazda drukarka musi byc na innym porcie - to jeszcze moze da sie zrobic, ale np wspoldzielenie dyskow z poziomu windows'a juz sie nie da bo tam nie mozesz zdefiniowac sobie innych portow - musza byc te co sa zawsze uzywane i to te same na wszystkich maszynach - wtedy port-forward odpada.

VPN nie jest ani trudny ani straszny - nie wiem dlaczego sie tak przed nim bronisz.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

może nie trudne ani nie straszne ale patrząc z widzenia hackera łamanie hasła do sieci przez vpn jest tragicznie trudne i nierealne.Dowiedziałem się tez ze istnienie expolit dzięki którym podłączasz się do sieci lan

Domyślnie

Cytat Napisał Obserwatorpl Zobacz post
    może nie trudne ani nie straszne ale patrząc z widzenia hackera łamanie hasła do sieci przez vpn jest tragicznie trudne i nierealne.Dowiedziałem się tez ze istnienie expolit dzięki którym podłączasz się do sieci lan
    gdybys dokladniej zdefiniowal co masz na mysli to byloby fajnie bo jak dla mnie to co napisales nie ma sensu - vpn to wirtualny kabelek sieciowy, nic wiecej... a to ze w srodku dane moga byc szyfrowane to efekt uboczny i nie ma to wplywu na to jak sie wlamujesz do sieci

wlasnie dzisiaj odpalilem swoj lab i wpuscilem paru studentow - wlasnie przez vpn sie lacza i dalej moga szalec jak tylko maja ochote i wlamywac sie do wszystkiego co tam (w labie) znajda... gdyby nie vpn to bylby powazny problem prawny bo robiliby skany/ataki po internecie, potencjalnie lamiac prawo w co najmniej paru krajach jednoczesnie
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Zasady Postowania