Szukam sposobu na zabezpieczenie pliku *.txt hasłem, tak żeby nikt nie upoważniony nie mógł otworzyć pliku ani go skasować.
Muszę to napisać w C#/C++, wszystkie pomysły mile widziane.
PS
Potrzebuje jak najszybciej to możliwe.
Szukam sposobu na zabezpieczenie pliku *.txt hasłem, tak żeby nikt nie upoważniony nie mógł otworzyć pliku ani go skasować.
Muszę to napisać w C#/C++, wszystkie pomysły mile widziane.
PS
Potrzebuje jak najszybciej to możliwe.
Jaki OS?
W Windows jak masz NTFS mozesz uzyc DACL i zabronic dostepu. W Linuxie nie wiem - albo SELinux albo GRSecurity albo hooki do kernela wpiac np jako moduly.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
No tak, to ma być pod Windowsa, tylko, że średnio rozumiem to zastosowanie NTFS w C#, niby na przykładach jest pokazane.
Znalazłem taki oto przykładowy kod:
I gdzie tu jest zablokowanie kasowania? Czy to chodzi o FileSystemRights?Kod:DirectoryInfo dInfo = new DirectoryInfo(Directory); DirectorySecurity dSecurity = dInfo.GetAccessControl(); dSecurity.AddAccessRule(new FileSystemAccessRule( @"COMPUTER\USERNAME", FileSystemRights.FullControl, InheritanceFlags.ContainerInherit, PropagationFlags.InheritOnly, AccessControlType.Allow) ); dInfo.SetAccessControl(dSecurity);
Wykorzystaj implementacje aes256 z pakietu openssl.
Advanced Encryption Standard - Wikipedia, the free encyclopedia
Tutaj masz przykład jak wykorzystać wersje developerska pakietu:
http://saju.net.in/code/misc/openssl_aes.c.txt
A program łatwo napisać, zaprojektować formularz do wpisania hasła a następnie operacje na plikach oraz dekodowanie / kodowanie bloków danych zawartości wybranego pliku.
Czy ja dobrze rozumiem, że wystarczy zakodować (encrypt) plik, żeby był on nieusuwalny?