Pokaż wyniki 1 do 10 z 11

Temat: C++ - Funkcje aplikacji.

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Domyślnie C++ - Funkcje aplikacji.

Witam już ponownie. ^^ Ostatnio oglądałem Video-Poradnik na temat programowania w C++ aplikacji okienkowej (rozmieszczanie guziczków, paseczków itp.). Ostatnio chciałem sobie stworzyć mały instalator do pewnej gry, jednak posiadam z tym problem. Chciałbym, abyście wymieniali mi tutaj funkcje aplikacji typu "Application::", dla buttonów (możecie dawać też spisy ^^). Z góry dziękuję za pomoc, ponieważ jak na razie to umiem tylko zamknąć swoją aplikację funkcją "Application::Exit();".

2. Domyślnie

Ok, no to może inne pytanie (nie chcę zakładać kolejnego tematu, żeby nie oskarżono mnie o to, że tylko licznik postów nabijam...).

Jak zrobić argument aplikacji/opcję uruchamiania?

Np. mam plik "programus.exe". Jest to program, który po uruchomieniu wyświetla każdemu znane "Hello World!" w konsoli. Jednak, jeśli uruchomię program z argumentem "-inny" (programus.exe -inny), program pod "Hello World!" wyświetla mi napis "Fajny argumencik! :>". Służy do tego jedna funkcja, czy może parę?

Domyślnie

Wykorzystaj argumenty wywołania funkcji głównej, podobnie jest z aplikacjami winapi.

Kod:
    #include <stdio.h>
    int main(int argc, char *argv[]){
    puts("hello world");
    //sprawdzenie argumenty wywolania
    if(argc>1)
    //wyswietlenie na stdout konkretnych infomracji
    puts("dodatkowy argument!");
    return 0;}

#include <iostream>
    using namespaces std;
    int main(int argc, char **argv){
    cout << "hello world" << endl;
    if(argc>1)
    cout << "dodatkowy argument" << endl;
    return 0;}

Domyślnie

służy do tego argument funkcji main() czyli adres spod którego rozpoczyna się wykonywanie kodu programu.
    Stąd zabrało się char **argv czyli argument main(), służy do uruchomienia programu z jakimś argumentem. W char **argv przechowywany jest twój argument.

5. Domyślnie

Cytat Napisał cyber_pl Zobacz post
    Wykorzystaj argumenty wywołania funkcji głównej, podobnie jest z aplikacjami winapi.

Kod:
    #include <stdio.h>
    int main(int argc, char *argv[]){
    puts("hello world");
    //sprawdzenie argumenty wywolania
    if(argc>1)
    //wyswietlenie na stdout konkretnych infomracji
    puts("dodatkowy argument!");
    return 0;}

#include <iostream>
    using namespaces std;
    int main(int argc, char **argv){
    cout << "hello world" << endl;
    if(argc>1)
    cout << "dodatkowy argument" << endl;
    return 0;}
    No przyjemnie, ale jak w końcu jest ten argument? Gwiazdeczka, czy co? Wkleić ten kod do jednego pliku cpp, czy do kilku? Prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie, nie za bardzo uwielbiam tak szukać igły w stogu siana.

Domyślnie

cyber pokazał Ci dwa osobne kody źródłowe które korzystają z argumentu argv. Pierwszy z nich jest napisany w języku C a drugi w C++. Po prostu wklej jeden z nich do pliku .cpp i skompiluj.

Domyślnie

argc - to liczba argumentów typu int, nazwa programu jest również argumentem.
    argv[] - tablica argumentów typu string. lub tablica tablic typu char dla zwykłego c

więcej znajdziesz np. tu Guide C++ ->kurs C++ ->Szkielet programu
    Ostatnio edytowane przez Laik707 : 05-14-2010 - 22:07

Zasady Postowania