Na początku zaznaczę, że są to moje własne przemyślenia oparte o pewne doświadczenia związane z forami, administracją i działaniami w internecie.
Jestem dość starym userem tego forum. Przeglądam sobie je codziennie. Czasem coś napisze, na ogół nie, bo uważam że wypowiadać się trzeba kiedy wypowiedź zawiera coś czego nie ma, bądź temat mnie zainteresuje.
Wracając do głównego tematu tego wątku. Od jakiegoś czasu zauważyłem brak rozwoju. Nie pojawiają się żadne wiadomości/informacje, brak nowych artykułów/felietonów etc. Na początku było dobrze, można było poczytać wiele ciekawych rzeczy. I tak się zastanawiam czy to jest wynik stracenia chęci pracy nad portalem, czy może brak siły roboczej, która by pisała.
Z tego co patrze po forum, wychodzi że administracja straciła chęci do prowadzenia dalszego tego wszystkiego. Zmieniły się na przełomie tych paru lat ich priorytety, może i wartości. Dla przykładu temat eMCe informujący o rezygnacji z funkcji, podjął decyzję, napisał o odejściu, a reakcji ze strony administracji brak. Dla mnie, osoby która zarządza forum jest to nie do pomyślenia.
Tak samo trzymanie osób z rangą moderatora, którzy zapomnieli o tym serwisie i nie wiem czy to na pokaz, żeby było widać, że jest ich więcej. Mówię tutaj np o drzewo, anti.
To samo z administratorami. Wielu tutaj dawno nie było i sądzę, że więcej się nie pojawią. Albo wrócą i jeżeli po takim okresie zaczną robić z siebie wielkich administratorów to wszystko padnie, znam to bardzo dobrze z doświadczenia własnego co się dzieje w takich momentach. Rozłam forum.
Tak naprawdę całym tym bajzlem obecnie zarządza 3 moderatorów. Tak to wygląda ze strony użytkownika. I chwała im za to, że chce im się.
Pytanie pozostaje co dalej? Czy jest sens trzymania tego wszystkiego, głównie mówię o portalu dla samego trzymania? Może czas na rezygnację, reorganizację sił i przekazanie tego tym, którzy mają wizję na dalszy rozwój tego wszystkiego.
Mam nadzieję, że chociaż jeden z administratorów zechce przeczytać ten wątek. Mam nadzieję, że odpowiednio wybrałem dział.
I prośba do osób czytających. Nie masz nic do powiedzenia, nie pisz. Zastanów się dwa razy co piszesz. Oczekuje konstruktywnej dyskusji, a nie przepychanek i głupoty. Moderatorów proszę o usuwanie wpisów, które takie będą.