-
C i katalogi
Witam, mam taki problem
probuje napisac program, ktory wylistuje mi podkatalogi z katalogu w ktorym go uruchomie, nie korzystajac z funkcji systemowych takich jak ls czy dir sam czysty jezyk c
przykladowy wynik dzialania
\/
[linux@Desktop] # ./lister
Muzyka <dir>
Zdjecia <dir>
Pliki <dir>
itp
i nieumiem se dac rady czy jest to w ogole mozliwe? bo zaczynam watpic;[ (os linux kompilator gcc jezyk c)
-
pisac w jezyku porgramowania takim jak C i odpalac zewnetrzen polecenia aby wyswietlic sobie liste plikow to sorry, porazka - blad poczatkujacego programisty.
spoko, ja to samo robilem w perlu kiedys jak sie uczylem..
Musisz to miec w C? Prosciej w bashu bedzie
-
musze w c a po 2 nie poczatkujacego ale tez nie super codera ucze sie c juz pare latek a z takim problemem nie moge poprostu dac se rady wiec napisalem moze ktos wie
a w bashu moge napisac to sobie sam w pare minut
-
Czyli rozumiem, że nie można użyć żadnej funkcji z systemowego API ? jeżeli tak, to bez sensu. Programiści windows napisali użytkowe API, abyś mógł z nich korzystać jako programista
Ostatnio edytowane przez Prick : 10-24-2009 - 13:38
-
Mozna napisac w C, to nie jest wielki problem... ja nie pisze akurat w C tylko w Perlu glownie, tam jest opendir(), readdir(), closedir() o ile pamietam i sadze ze podobne beda w C
To co pisalem o poczatkujacym programiscie - chodzi o to ze nie ma sensu uzywac np system('ls -1 > .ls-1') a pozniej czytac pliku i kasowac go na koniec bo cale 'ls' powinno sie napisac od razu w kodzie. Jedyne uzasadnienie dla mnie aby wywolac jakis inny program, to sytuacja gdzie robi on cos bardziej zaawansowanego - powiedzmy niech bedzie to iptables. Mi nie chcialoby sie pisac od podszewki manipulacji netfiltrem.
-
Zasady Postowania