Pokaż wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Jak sprawdzic czy ktos nie kradnie lacza ?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Jak sprawdzic czy ktos nie kradnie lacza ?

Witam mam problem od 2 tygodni jestem w sieci radiowej , net niby wporzatku a jednak zauwazam dosc dziwne sprawy dziajace sie z tym internetem takie jak :
    -w wekendy duzy ping (200-2000) normalnie (17-19)
    -lacze mam niby 6,5 Mb/s a podczas pingu 200-2000 spada do 0.3-2,5 Mb/s max
    i to wlasnie sklania mnie to zapytania o taka sprawe ... jezeli jest jakas metoda dorwania osoby ktora to robi bedac jedynie uzytkownikiem sieci lub chociaz upewnienia sie ze takie przygody sa wlasnie spowodowane jakas osoba ktorej sie nudzi i dawno w buzie niedostala to prosilbym o jakies wskazowki tylko prosze o wyrozumialosc poniewaz nigdy nie bawilem sie w zaden sposob w takie sprawy zwiazane z internetem .. jedynie wkurza mnie fakt ze w sobote mam ping 2000 a po zgloszeniu w poniedzialek po jakiejs godzinie wszystko dziala super znow do soboty ... troche to chore bo zdarza sie tak rowzniez w inne dni ogulnie to tydzien byl by stracony bez dzwonienia do siedziby firmy , natomiast kolega ktory ma identyczny internet w tej samej sieci dwa domy dalej ma wszystko wporzatku i to wlasnie sklania mnie to poproszenia was o pomoc wszystkie informacje jakie bede potrzebne bede dawaj odrazu jak wystapi zapytanie o nie poniewaz niewiem zabardzo co tu podac czekam z niecierpliwoscia na jakis odzew z waszaj strony i licze na pomoc w ustaleniu przyczyny tej dziwnej sytuacji ...
    Ostatnio edytowane przez Jarosima : 09-12-2009 - 19:40

Domyślnie

sprobuj traceroutem, albo kup router i zaszyfruj sobie siec
    Being bastard is fu***ing crazy!
    MÓW POPRAWNĄ POLSZCZYZNĄ
    Perl / PHP / Html

Domyślnie

tylko sprawa wyglada tak iz mialem wczesniej antene a etraz tylu ludzi wyrazila chec podlaczenia sie do neta na osiedlu i teraz wszyscy jestesmy podlaczeni pod jedna antene i tego troche nierozumiem bo wczesniej tez mi sie tak dziala i teraz rowniez jak mialem swoja antene ... format byl , jedyne jeszcze co mnie dziwi to to ze jak zmienie koncowke ip np z 29 na 30 to dalej mam neta czyli jakbym sie komus na lacze wpieprzal co do routera myslicie ze uslugodawcy niebedzie do przeszkadzac i czy bedzie wporzatku skoro jestem podlaczony kablem do szkrzynki ?

Domyślnie

Może na początek postaw sniffer na broadcast i zobacz czy nie masz obcych MACów...
    * markossx *

Domyślnie

Jestes podpiety radiowo czy jest centralny punkt dosylowy w budynku i dalej kabel? Tanie radia zatykaja sie bardzo ladnie jesli podpeniesz do nich wiecej userow. Jesli masz kabel do centralnego urzadzenia w budynku to najprawdopodobniej wiecej userow generuje wiekszy ruch i po sprawie - wifi to 54mbit/sek i na tym sprawa sie konczy.

Jesli ktos ma w poblizu inna siec na tym samym kanale, bedziesz mial dokladnie takie same objawy niezaleznie od tego czy sygnal kodowany czy nie, bo warstwa fizyczna (czestotliwosc radiowa) jest jedna a uzytkownikow wiecej.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

oki dziekuje serdecznie i jedynie musialbym wymusisc na firmie sprawdzenie danego rutera a najlepiej zmiane jego czy w tym wypadku anteny moga dzialas na innych czestotliwosciach czy sa przypisane jedynie do jednej ? bo jedyne co wyciagnolem z montera to fakt ze anteny sa 56 Mb/s i maja w planach zmiane na szybsze ...

ale w tym wypadku jeszcze mnie cos zastanawia w momencie gdy zmienilem ip o jeden net zaczol chodzic na tym ip wporzatku a przeciez sprzet by identyczny a mianowicie moj wlasny jak to wytlumaczyc ? inne czestotliwosc ?
    Ostatnio edytowane przez Jarosima : 09-13-2009 - 22:10