Pokaż wyniki 1 do 10 z 18

Temat: Konkurs informatyczny...

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Konkurs informatyczny...

Witam!
    Mam dość nietypowe pytanie. Informatyka była moją pasją od dzieciństwa. Ostatnio ja z kolegą ze szkoły zostaliśmy wytypowani przez nauczycielkę do konkursu informatycznego politechniki radomskiej. Konkurs ma polegać na znajomości sieci.
    Czego mniej więcej powinienem się spodziewać?
    Myślałem, że będą zapytanie klient-serwer, znajomość TCP (wątpię, żeby było coś o UDP, ale może i o tym warto poczytać odrobinę więcej?) routing, podstawy w sensie crossowanie kabli etc? Ale to tylko mi się wydaje, a co Wy o tym myślicie, drodzy programiści i koledzy informatycy
    Aha, całość ma polegać na tym, że pracowni inf. będziemy odpowiadać na pytania zadane przez tą komisję, drugim etapem ma być wyjazd gdzieś....
    Niby po tylu latach nauki, ale wciąż nie czuję się na siłach (wiem, że wiem bardzo mało na taki ogrom wiadomości jaki stanowi informatyka) ale się nie poddaję i zamierzam się doszkolić....
    Pozdrawiam,
    BV.

Domyślnie

Ściągnij sobie jakiś kurs Cisco. Ja uważam, że najlepsza nauka to przez praktykę. Czytając zyskuje się mało a czytając i ćwicząc bardzo dużo--> tak lapidarnie.

Crossowanie kabli nieeeee... chyba, że to jest konkurs praktyczny, gdzie masz zaciskarkę i na pamięć znasz układ kabli

Offtop:
    Aha... przypomniało mi się jak jeden gościu mówił, że informatyka to całego jego życie -zagrał w większość gier jakie wyprodukowano

Edit:
    Program akademii sieci komputerowych Cisco.
    Ostatnio edytowane przez pscager : 03-07-2009 - 17:12
    To co robię to tylko hobby...
    Miejsce Polska, system samowolka, cel to forsa - w tym tkwi sekret. Biorę co los da, życie made in Polska, to jest moje miejsce, bo kocham to miejsce.
    http://images35.fotosik.pl/60/8b30de7006ef376e.jpg

Domyślnie

bedzie smiesznie, jesli nasz informatyk mowil o tym samym konkursie
    War, war never changes.

Domyślnie

Routing - statyczny, rip, ospf, bgp - zasady dzialania, przynajmniej ogolnie razem z pojeciami.
    TCP/UDP - tak... do poziomu flag pakietow itd, zagadanienia jak TCP window scaling, wydajnosc, unicast/multicast/broadcast, itp
    Uslugi sieciowe - porty, protokoly aplikacji (z detalami), konfiguracja uslug (DNS to taki wdzieczny temat bo jest o wiele bardziej skomplikowany niz sie wszystkim wydaje), SMTP, HTTP, itp.

O zaciskanie kabli nikt nie bedzie pytal raczej...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Cytat Napisał TQM Zobacz post
    Routing - statyczny, rip, ospf, bgp - zasady dzialania, przynajmniej ogolnie razem z pojeciami.
    TCP/UDP - tak... do poziomu flag pakietow itd, zagadanienia jak TCP window scaling, wydajnosc, unicast/multicast/broadcast, itp
    2 pierwsze semestry CCNA kurs bardzo prosty jak dla kogoś kto się tym interesuje ale usestymatyzuje Twoją wiedzę.
    Oczywiście tyczy się to autora wątku.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Radiol : 03-07-2009 - 22:54
    Informatyka jest tak samo nauką o komputerach jak astronomia jest nauką o teleskopach.

Domyślnie

Przepraszam za offtop, ale czy ten konkurs nie nazywa się czasami dialmasters czy coś takiego ? Pytam się ponieważ biorę w tym udział ;D

Domyślnie

HaH! właśnie się tak nazywa 'dialmasters' Jak narazie jestem najlepszy w tym I etapie ze szkoły... Ciekawe co dalej, machnąłem się tylko na historii internetu 2x bo było... Masacre... :d
    Pozdrawiam,
    BV.