Pokaż wyniki 1 do 10 z 15

Temat: O nauce Hackingu

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie O nauce Hackingu

Chciałbym napisać o tym czego najbardziej nienawidzę w internecie. Mianowice o braku odwdzięczania się za zaufanie jakim osoby korzystające z danego produktu osoby darzą człowieka udostępniającego materiał. Za przykład weźmy historię mojej nauki hackingu. A więc w ciągu ostatnich czterech lat przeczytałem setki artykułów o tematyce hackingu, obejrzałem dziesiątki filmów, czytałem tysiące postów, w których osoby pytające darzyły ogromnym zaufaniem osoby doświadczone, one zaś odwdzięczały się żartami z pytań i osób pytających, lekceważyli pytania, po prostu uwzięli się na osoby które wyłącznie pytały: "Jak zacząć?", "Co zrobić?", "Jak coś zrobić itp. itd... Powiedzcie może dlaczego? Co wam przeszkadza w tym że jakaś osoba pyta was o radę uważając was za osobę głęboko zaznajomioną w temacie i trwającą w przekonaniu że osoby które coś wiedzą chętnie im pomogą, co was tak denerwuję w tych pytaniach? Jeśli chcecie tak odpowiadać to lepiej w ogóle nie odpowiadajcie. Z drugiej strony nie mielibyście satysfakcji z faktu że zniechęciliście niewinną nie znającą się na temacie. No a poza tym liczba postów na całym świecie zmniejszyła by się o jakieś 59,5%.

Domyślnie

Ja akurat jestem jeszcze noobek, ale to w sumie zależy od pierwszego wrażenia. Jeśli ktoś zadaje debilne pytania, typu "Nie umiem programować, a chciałbym schakować koledze konto w Tibii albo komputer. Od czego zacząć? PS: Znam już html i photoshopa. to wystarczy?"

albo "chciałbym zostać hackerem, ale wiem ze żeby nim być, musze się nauczyć pisać trojany i keyloggery. gdzie mogę się tego nauczyć?"

Za takie pytania, to nawet noobki którym lektura RTFM nie jest obca, dostają ataku białej gorączki. Najpierw trzeba kilka razy przemyśleć pytanie a potem je zadać. Na samym początku nie trzeba znać nawet html, aby rozpocząć nauke hackingu. Najpierw teoria, potem programowanie a potem pierwsze próby "haczenia". Byle bez przesady, bo można zajść komuś za skórę. A post powinien być czytelny, tj. interpunkcja, ortografia itp. A poza tym trzeba chcieć się tego uczyć, ale nie po to żeby "tejkować" innym komputery, ale dla samego programowania i rozwoju umiejętności programistycznych. Jak wiemy haker to nikt inny jak coder, ale taki, który BARDZO, ALE TO BARDZO lubi grzebać, wyszukiwać, poprawiać, odkrywać itp.
    Ostatnio edytowane przez ryniek : 10-23-2008 - 22:02

Domyślnie

Cytat Napisał Makpro85 Zobacz post
    Powiedzcie może dlaczego? Co wam przeszkadza w tym że jakaś osoba pyta was o radę uważając was za osobę głęboko zaznajomioną w temacie i trwającą w przekonaniu że osoby które coś wiedzą chętnie im pomogą, co was tak denerwuję w tych pytaniach?
    Zadales 2 pytania (zaznaczylem pogrubieniem), dostaniesz 2 odpowiedzi.

Pytanie #1 - Nie denerwuje, jakby denerwowalo mnie to, ze ktos o cos konkretnego mnie pyta to bym tu nie zagladal - proste!

Pytanie #2 - denerwuje (lekko mowiac) totalne ograniczenie umyslowe zwane lenistwem a przejawiajace sie tym, ze wiekszosc piszacych takie posty nie raczy nawet przejrzec forum i po raz enty (wyraznie zaznaczajac ze forum przegladali i nic nie znalezli) zadaje te same pytania, na ktore odpowiedzi umieszczono juz na forum.
    Jest to zwykly brak szacunku dla tych ktorzy wiedza wiecej i chca pomagac - takie lenie paskudne nie szanuja np mojego czasu, marnujac go bezmyslnie zamiast przejrzec forum, przeczytac to co bylo juz omowione i "dopytac" o cos czego nie sa pewni - oni po prostu czekaja na gotowca. Widac w takich przypadkach umarliby zapewne gdyby zmusili swoje szare komorki do nieco wiekszego wysilku jakim jest przeczytanie ze zrozumieniem krotkiego tekstu.

Najprosciej to ujmujac (tutaj mowie tylko o sobie), jesli ktos nie szanuje mojego czasu nie ma co liczyc na jakikolwiek szacunek z mojej strony, o pomocy nie wspominajac. Doba ma tylko 24h - niektorzy juz nie chodza do szkoly tylko pracuja i maja rodziny... wolny czas staje sie coraz cennniejszy a takie smierdzace lenie denerwuja coraz bardziej.

... nie bede juz nawet rozpisywal sie o tym, ze takie lenie zasmiecaja forum i w ten sposob gdy ktos chce cos na prawde znalezc tutaj to na wiekszosc hasel ma np 30-50 postow z pytaniem o to samo i odpowiedzia ze to jest na forum... i cholera bierze taka osobe bo przez takich leniwcow mimo szczerych checi i sporej wytrwalosci marnuje swoj czas nie mogac odnalezc nic poza powtarzajacymi sie pytaniami o to samo.

Ciesze sie bardzo, ze zadales takie pytanie. Dobra robota - to chyba nigdzie wczesniej nie bylo wyjasnione! Czy taka odpowiedz satysfakcjonuje / jest wystarczajaca?
    Ostatnio edytowane przez TQM : 10-24-2008 - 02:29
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Cytat Napisał Makpro85 Zobacz post
    Chciałbym napisać o tym czego najbardziej nienawidzę w internecie. Mianowice o braku odwdzięczania się za zaufanie jakim osoby korzystające z danego produktu osoby darzą człowieka udostępniającego materiał. Za przykład weźmy historię mojej nauki hackingu. A więc w ciągu ostatnich czterech lat przeczytałem setki artykułów o tematyce hackingu, obejrzałem dziesiątki filmów, czytałem tysiące postów, w których osoby pytające darzyły ogromnym zaufaniem osoby doświadczone, one zaś odwdzięczały się żartami z pytań i osób pytających, lekceważyli pytania, po prostu uwzięli się na osoby które wyłącznie pytały: "Jak zacząć?", "Co zrobić?", "Jak coś zrobić itp. itd... Powiedzcie może dlaczego? Co wam przeszkadza w tym że jakaś osoba pyta was o radę uważając was za osobę głęboko zaznajomioną w temacie i trwającą w przekonaniu że osoby które coś wiedzą chętnie im pomogą, co was tak denerwuję w tych pytaniach? Jeśli chcecie tak odpowiadać to lepiej w ogóle nie odpowiadajcie. Z drugiej strony nie mielibyście satysfakcji z faktu że zniechęciliście niewinną nie znającą się na temacie. No a poza tym liczba postów na całym świecie zmniejszyła by się o jakieś 59,5%.
    no więc jeśli chodzi o pytania jak zacząć itp to tego było mnóstwo na forum i jakby takiej osobie chciało się zajrzeć do opcji szukaj nie byłoby naśmiewania się z tego typu pytań a jeszcze jakby skorzystał z http://www.google.pl/ to by znalazł jeszcze więcej informacji na ten temat
    pozdrawiam 4ndr1u
    00110100 01101110 01100100 01110010 00110001 01110101
    How To Become A Hacker
    Polskie forum programistów java

Ubuntu - staroafrykańskie słowo które po przetłumaczeniu brzmi "nie umiem zainstalować i skonfigurować debiana"

Domyślnie

@4ndr1u - dobra uwaga... ja zauwazylem ze lepiej i latwiej szuka sie na forum uzywajac google niz wbudowanej wyszukiwarki

Domyślnie

Może zostanę potępiony za to co teraz powiem, ponieważ wczoraj sie zarejestrowałem a dzisiaj już krytykuję. No cóż, patrzę sobie-fajne forum, szukam interesującego mnie tematu i znalazłem, ale jednak wiele sie z niego nie dowiedziałem. Może moim błędem było zakładanie nowego wątku o tym samym tytule, ale dla mnie reakcja moda była dość dziwna:
    [quote]To badz na tyle madry aby na przyszlosc zanim zapytasz o cos przejrzec posty na forum. Ten temat byl juz omawiany![quote]
    i "closed" po jednej godzinie od założenia wątku.
    Czyli nikt nie dostał szansy aby podzielić się ze mną swą wiedza na ten temat, ani ja nie dostałem szansy aby się czegoś dowiedzieć. Interesujący mnie temat był poruszany, jednak tam użytkownik forum pyta o to "czy warto kupić konkretny sprzęt" ale zaproponowano mu inny, a ja piszę że już go kupiłem więc nie mam wyjścia, tylko wszystkiego sie o nim dowiedzieć. Moim zdaniem potraktowano mnie niepoważnie. A i jeszcze jedno słowo krytyki do pana moderatora: Proszę sprawdzić prawy alt, bo sie pewnie popsuł.
    Ostatnio edytowane przez dziob1 : 10-25-2008 - 10:13

Domyślnie

do @dziob1 ale takie sprawy możesz załatwiać na pw
    00110100 01101110 01100100 01110010 00110001 01110101
    How To Become A Hacker
    Polskie forum programistów java

Ubuntu - staroafrykańskie słowo które po przetłumaczeniu brzmi "nie umiem zainstalować i skonfigurować debiana"

Domyślnie

@dziob1 - zaczne od konca jesli to nie bedzie wielki problem...

Polskie znaczk (a w sumie ich brak) - gdybym pracowal na polskojezycznym systemie to by byly, poza tym lekko odwyklem juz od polskich krzaczkow

Co do zamykania tematu - tak, zgadza sie, zalozyles temat zbyt wczensie nie przegladajac dokladniej forum. Temat karty Nec to jedno ale problem nie jest z karta ale raczej z systemem operacyjnym i sterownikami do karty (jak rozumiem chodzi Ci o Windows - choc w sumie tego tez nigdzie nie napisales wiec widac szukasz odpowiedzi od wrozki). Ogolnie temat zabawy w wardriving pod windows byl wielokrotnie omawiany ze szczegolnym uwzglednieniem tematu wejscia w tryb monitora i wstrzykiwania pakietow (szukaj frazy 'AirPcap'). W tym tygodniu swietny post napisal rekruter (mozna przeczytac http://hack.pl/forum/thread4973,popr...pod_winxp.html) gdzie podal informacje co do softu. Tem watek sadze niebawem trafi do FAQ - na prawde kawal doskonalej roboty.

Mozliwe ze masz racje, ze za szybko zamknalem temat i mozliwe ze za ostro zareagowalem... jednak jak dla mnie bylo to kolejne pytanie o cos co juz bylo omawiane.

Podalem powyzej pewna argumentacje, Ty podales swoja rownie rozsadna (choc to powinnismy ustalic na PM a nie na forum) wiec temat otwieram http://hack.pl/forum/thread5007,nec_wl54ag.html i zapraszam do dyskusji. Mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto napisze cos nowego, czego jeszcze na forum nie bylo...