Pokaż wyniki 1 do 2 z 2

Temat: Problem z instalacją openSUSE 10.3

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Problem z instalacją openSUSE 10.3

Witam!

Mam drobny problem z instalacją openSUSE (jak w temacie) nie instaluję z płytki tylko z instalki (o dziwo!) w formacie .exe na pliku oczywiście to mi załadowuje restartuje komputer no i wybieram system tj: Windows XP Pro i Linux openSUSE 10.3 Instaler, pojawia mi się instalka Kornel (Kernel jakoś tak ) no i tam wybieramy język, język w czasie instalowania, wybieramy co chcemy zrobić w moim przypadku wybieramy opcje Instaluj lub Aktualizuj, tutaj każe nam wybrać dysk i partycje (mam tylko jedną partycje C:\ w NTFS ) następnie każe wybrać "source direction" (źródło czegoś tam ) i tutaj się gubię nie wiem o co mu chodzi i co mam mu wpisać ? Proszę o jakieś wskazówki czy inne pomysły, ale jednak bym wolał jakąś wskazówke Z góry Dziękuję

Pozdrawiam
    Egon

2. Domyślnie

1) To zagadnienie nie ma NIC wspólnego z tematem forum. Idź z takimi pytaniami gdzie indziej.
    2) Do zainstalowania Linuksa (jakiegokolwiek) potrzebujesz 2 partycje.
    Pierwsza - główna (minimum 5 GB) to ta, o której mówisz. Source direction (symbol "/") wskazujesz na uprzednio przygotowaną partycję.
    Druga - SWAP; jest to partycja wymiany, tak jak pagefile w systemach Windows, wielkość tej partycji zależy od przewidywanych zastosowań systemu. Jednak proponuję 512-1024 MB. W zależności od tego, jak duży masz dysk twardy.

Ostrzegam, że przed operacjami na partycjach wykonaj kopie zapasowe swoich danych.
    Jeśli masz jedną wielką partycję na cały dysk twardy (z Windowsem) to musisz usunąć Windows, stworzyć mniejszą partycję, zainstalować Windows i dopiero wtedy możesz przystąpić do instalacji Linuksa.

Powtarzam po raz kolejny. To nie jest miejsce na takie pytania, w związku z tym sugeruję zamknąć temat.