Pokaż wyniki 1 do 3 z 3

Temat: Sieć WLAN

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Sieć WLAN

Wiem że ten temat jest na 100% w złym dziale ale nie mogłem dobrać dobrego więc przejdźmy do rzeczy.
    chciałbym założyć sieć WLAN mieszkam w warszawie i wokół mnie jest dużo bloków. i teraz pytanie jakie anteny dobrać u odbiorców i jaką antene nadawczą, jakie kable kupić i jaką kartę sieciową u odbiorców proszę pisać nazwy tych przedmiotów jestem jeszcze trochę zielony ale staram sie nauczyć.

Domyślnie

Przenosze do 'systemy radiokomunikacyjne' i zmieniam nieco temat...

Co do tego jaki sprzet, anteny, karty - jakie anteny to zalezy od tego gdzie beda klienci Tej sieci rozlokowani... Jak beda to sasiedzina tym samym pietrze i nie za daleko to oki... Jak jeden to sasiad obok a drugi 2 pietra wyzej/nizej to juz problem bo antena ma charakterystyke promieniowania (kazda antena).

Ogolnie zastanow sie co chcesz budowac. Generalnie uzyteczny sygnal wifi masz umownie przyjmujac 3 sciany i 2 sufity/podlogi dalej od nadajnika - na kolejnej przeszkodzie sygnal spadnie ponizej uzytecznego poziomiu i bedzie kicha.
    Jak sie okreslisz gdzie sa klienci, na ktorym pietrze mieszkasz itd, to powiem Ci jakich anten uzyc i w jakiej konfiguracji.

Ogolnie bloki to nie najlepsze miejsce na wifi - sciany/stropy najczesciej bardzo mocno tlumia sygnal (w koncu to glownie beton i stal) a jak wycelujesz antene kierunkowa w sciane ktora oddziela Cie od sasiada to tak na prawde jeszcze wiecej sygnalu sie odbije i bedziesz mial cale promieniowanie u siebie... tzn ilosc promieniowania ktore przejdzie przez sciane tez bedzie wieksza wiec i sygnal lepszy ale to beda doslownie procenty tego co bedziesz sadzil z anteny w powietrze - nie warto!
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Będziesz rozprowadzał Internet ?
    Ile chcesz zainwestować ?
    Ile planujesz Użytkowników ?
    Masz ich w jakiejś konkretnej linii czy rozsiani dookoła ?
    Jaka odległość mniej więcej dzieli cię od najdalszych użytkowników ?
    Jaki bardzo ważne jest bezpieczeństwo tej sieci ?
    Jak dużo opcji chcesz mieć na routerze czy czymkolwiek:
    * blokowanie dostępu userom którzy nie zapłacili kasiory
    * blokowanie programów P2P
    * dobry Firewall - przy takiej sieci bym się nie bawił z firewallami - kupa telefonów - ten chce taki port ten chce taki i finał jest tego taki ze masz pootwierane co się da - niech sobie każdy dba o siebie - podstawowy wystarczy jak by coś trzeba było wyblokować

Opisz ogólnie co to za sieć ma być i do czego głównie służyć
    __
    przy standardowej konfiguracji - czyli sieć dla ludzi + rozprowadzanie internetu to polecam jakiegoś D-linka na router - np. DI-624 - dużo funkcji jak na swoją cenę - w zupełności wystarczy jak do takie osiedlowej sieci - antenę dookólną - ale tutaj nic ci nie polecę - u klientów karta do sieci bezprzewodowej - ja preferuję oparte na chipsecie Atherosa - ja kożystam z TP-Link'ów - w domciu mam TP-Link PCI TL-551G OEM - działa bardzo przyzwoicie - przedewszystkim karty temają naprawdę wysoką moc nadajnika - antenka do tego w zależności jak daleko leży stacja klienta - kierunkowa - panelowa - nieraz i zwykła starczy
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )