Pokaż wyniki 1 do 10 z 25

Temat: Technikum elektroniczne vs informatyczne...

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Technikum elektroniczne vs informatyczne...

co polecacie bardziej technikum informatyczne czy elektroniczne. czy po technikum znajde poządną prace, jesli bede dobry, czy potakich technikach jest łatwo zdac mature, po którym łatwiej...czego sie bede uczyc w takich technikach(programy nauczania w calej polsce sa takie same-z tego co wiem)...ile sie zarabia...piszcie co wiecie

2. Domyślnie

Ja wiem że kiedy skończę studia informatyczne na polibudzie, po liceum Profilowanym, będę się ubiegał o pracę programisty który o dziwo w Polsce zarabia 5-6 tys i wcale mi się to nie przyśniło, takie są fakty
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Domyślnie

Ja teraz chodzę do technikum mechatronicznego i nie jestem z tego zbytnio zadowolony, bo po pierwsze większość ludzi z klasy to głąby, a po drugie w klasach technikum jest podstawowa matma i w dodatku w małych ilościach (ministerstwo tak sobie zażyczyło), więc utrudnione jest zdawanie matury z matmy rozszerzonej, żeby dostać się na porządne studia.

A z robotą na pewno nie będzie zbyt łatwo. Teraz studia to podstawa. Ja bym Ci proponował iść do jakiegoś LO o profilu mat-fiz.

P.S. Jak chcesz być tylko informatykiem/elektronikiem dla kasy to nie będzie z Ciebie na pewno zbytni fachowiec, bo pewnie będzie Cię to nudziło.
    "Wszystko czym jesteśmy jest rezultatem tego, o czym myśleliśmy."

Domyślnie

Bounzer ma rację. Tyle, że przy wyborze liceum musisz postawić na nauke fizyki. Niestety, ale to fizyka jest przedmiotem rekrutacyjnych na politechniki (tak przynajmniej jest na PWR).Aby się spokojnie dostać musiałbyś, więc zdawać maturę najlepiej z matematyki (rozszerzenie) i fizyki (najlepiej rozszerzenie, ale podstawa może wystarczyć).

Przelicznik punktów na PWR jest taki: 10% punktów z polskiego + 100% punktów z matmy + 100% z fizyki + 10% język obcy

* Rozszerzenie za każdy punkt daje 2,5 punktu rekrutacyjnego.

Domyślnie

a jakbym np. napisał na 70% zmatmy i 70% z fizy to bym sie dostałz samą podstawową (załózmy ze bym rozszerzonej nie zdawał-ale oczywisci bym pisał)...czy ze 120 pkt rekrutacyjnumi dostanie sie do liceum o profilu mat-fiz.

Domyślnie

A jakbym chciał na informatyke i bym zdał mature z matmy na 70% i rozszerzoną z 40% to bym sie dostał,tylko na jakąs dobrą uczelnie

7. Domyślnie

Ja się wybieram na polibudę w Krakowie i wystarczy mi tam matura z informatyki chociaż większość szkół wyższych W KRK - informatyka, nie wymaga fizyki ani majcy, widziałem takie do których geografia wystarczy (informatyka==geografia?) hmm
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Domyślnie

A jakbym chciał na informatyke i bym zdał mature z matmy na 70% i rozszerzoną z 40% to bym sie dostał,tylko na jakąs dobrą uczelnieOczywiście pytania teoretyczne