Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: Linux problemy

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Domyślnie Linux problemy

Problem nr 1.
    Czy może ktoś wiem gdzie mógłbym znaleść sterowniki do ati radeon Xpress 1200 pod linuxa mandriva szukałem w google ale nic nie pomogło. Czy wogle są sterowniki do tej karty. Są już jakieś zainstalowane ale nie mam akceleracji.

Problem nr 2.
    Mam monitor panoramiczny i chciałbym ustawić rozdzielczość 1440x900 ale nie mam jej w spisie rozdzielczości pomimo iż przy instalacji systemu wybrałem ten tryb. W Xorg wszystko wygląda porządnie jest tam zdeklarowana ta rozdzielczość.

Problem nr 3.
    Zainstalowałem właśnie ubuntu 8 i skonfigurowałem sieć tzn (ip,bramka,dns) ale nie chce sie łączyć z internetem może ktoś wie w czym tkwi błąd.
    Ostatnio edytowane przez Malcolm2600 : 03-15-2008 - 10:50
    Kultura hakerska to kultura darów a podstawowym prawem anarchistycznego internetu jest wolność informacji i w tym tkwi jego piękno

Domyślnie

1. Karty ATI czesto robia problemy i zwlaszcza te nowsze musza nieco poczekac zanim sterownik od ATI zacznie je obslugiwac... akceleracja jest fajna ale chyba nie warta az tylu problemow

2. zacznie dzialac jak #1 bedzie zalatwione...

3. jesli karta sieciowa sie wykryla to pewnie cos zle wpisales w ustawieniach (maska sieci lub brama lub brak serwerow DNS)
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

A sprawdziłeś tu: http://ati.amd.com/support/driver.html
    Wydaje mi się, ze X1300 powinny pasować (warto spróbować)

jeśli chodzi o siec to sprawdzałeś czy Ci sie ona podnosi

wpisz:

ifconfig -- dzięki niemu sprawdzisz czy nie popełniłeś błędu w konfiguracji

/etc/init.d/networking restart -- zrestartujesz interfejs sieciowy

Warto sprawdzic czy wogole Ci sie on uruchamia w /etc/rc<numer>

numer wezmiesz wpisujac komende "runlevel"

4. Domyślnie

Powiem tak jeżeli chodzi o ubuntu to są poprawnie zainstalowane sterowniki to karty(mam żądaną rozdzielczość) natomiast sieć nie działa i mogę na wstępie wykluczyć złą konfigurację ponieważ stosuje taką samą w mandrivie i tam działa. Z kolei w mandrivie mam złą rozdzielczość i nie mam akceleracji w grach natomiast sieć działa poprawnie. Jedyna różnica to to iż ubuntu mam 64bit pod amd 64 x2 a mandriva 32bit desktop. Próbowałem skopiować xorga z ubuntu do mandrivy ale tylko nadałem sobie pracy z przywracaniem systemu. Chyba przesiądę sie z powrotem do freebsd

Czasami myślę że komputer mnie nie lubi pomimo swojej chłodnej bitowej natury
    Ostatnio edytowane przez Malcolm2600 : 03-15-2008 - 13:40
    Kultura hakerska to kultura darów a podstawowym prawem anarchistycznego internetu jest wolność informacji i w tym tkwi jego piękno