Pokaż wyniki 1 do 10 z 16

Temat: ntfs w linux

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Question ntfs w linux

Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich Zainstalowałem wczoraj na swoim kompie Kubuntu 7.05. Jestem w tym systemie kompletnym nowicjuszem i mam z nim następujący problem. Jak można za jego pomocą przeglądać partycje Windows - ntfs. Czytałem gdzieś, że powinny się znajdować w katalogu media, ale są tam tylko napędy CD i floppy. Nie znalazłem na forum żadnego wyjaśnienia więc pytam

Domyślnie

Nie wiedzialem ze jest Ubuntu 7.05 - sa za to 7.04 i 7.10... Ubuntu wydaje nowa wersje co 6 miesiecy... nastepna bedzie w kwietniu 2008 i bedzie miala numer 8.04 jak wskazuje logika.

Co do NTFS - w 7.04 jest tylko do odczytu, w 7.10 mozna jest juz w miare bezpieczny zapis... jak nie ma w /media to bedzie /mnt albo nie zostalo podmontowane przy starcie systemu.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Jeśli nie zostało zamontowane, to jak to zrobić ręcznie? Wersja 7.05 to polska wersja, nazwana "Frywolny fulmar"

Wydaje mi się że je znalazłem w folderze dev. hda1, hda2 itd. to są one? Kiedy na nie klikam pojawia się komunikat: brak praw do odczytu file:///dev/hda2. Używam konta założonego przy instalacji. Jak rozwiązać ten problem?
    Ostatnio edytowane przez rcx : 01-14-2008 - 14:02

Domyślnie

Tak to powinny byc te katalogi...

Co do wersji Ubuntu - 7.05 to polska wersja? Przeciez Ubuntu doskonale sobie radzi z Polskim jezykiem i nie wiem po co ktos tworzy wersje polska skoro wystarczy w ogolnej wybrac jezyk polski jako domyslny i wszystko juz dziala jak trzeba...

Skoro uzywasz niestandardowej wersji jedyne co moge polecic to udac sie na forum gdzie dostaniesz support - najlepiej tam skad sciagales ta wersje. Tak to jest jak sie uzywa nieoficjalnej dystrybucji lub dziwnych klonow. Nigdy nie wiesz co 'autorzy' takiej przerobki skopali czy tez poprawili w dobrej wierze i ta poprawka dziala unich ale nie koniecznie u Ciebie.

Aby naprawic problem z uprawnieniami, wykonaj polecenia ponizej i wklej tutaj odpowiedz.
    Kod:
    fdisk -l
    ls -l /mnt
    whoami
    id
    mount
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ściągnąłem tę wersje z www.ubuntu.pl Wypróbuje twoje rady i dam znać czy coś pomogło

Domyślnie

Cytat Napisał rcx Zobacz post
    Jeśli nie zostało zamontowane, to jak to zrobić ręcznie?
    $ su -
    (wpisz haselko do roota, podawales pewnie w czasie instalacji)
    # mkdir /mnt/c
    # mount /dev/hda1 /mnt/c
    # mkdir /mnt/d
    # mount /dev/hda2 /mnt/d
    etc

albo mount z parametrem -ro (tylko do odczytu) jesli nie daje rady na rw (odczyt-zapis)
    Ostatnio edytowane przez maciek : 01-14-2008 - 15:33
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki za pomoc Przy okazji zauważyłem jeszcze jeden problem. Zainstalowałem neostrade i działa ona na 100% bo mogę rozmawiać na Kadu, ale konqueror nie chce mi wczytać żadnej strony www. Co powinienem zrobić?
    Ostatnio edytowane przez rcx : 01-14-2008 - 16:42

Domyślnie

Idąc za radą kolegi wpisałem do terminala
    sudo fdisk -l (żeby wyświetlić partycje - spytał o hasło i pokazał)
    mkdir /mnt/c
    ale pojawia sie informacja mkdir: nie można utworzyć katalogu 'mnt/c/': Permission denided Co jest nie tak ?