Pokaż wyniki 1 do 10 z 11

Temat: Sieć oczami hackera

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Sieć oczami hackera

Po tak długiej przerwie świątecznej witam ponownie .

Bez wazeliny teraz. Sprowadziłem znajomego na ziemię i namówiłem go, aby powrócił do tego, co robi najlepiej, czyli do Informatyki - tej prawdziwej, nie mylić z informatyką szkolną 8). Zawsze fascynowały go sieci, nie tam od razu Administracja czy łączenie żabek z kablami... Bardziej aspekt związany z tematyką badania datagramów, analizą ruchu, i ten magiczny terminal . Chłopak ma ambicje na etykietę hakera, cóż nie wolno mu tego zabronić.
    Przychodzę do Was z pytaniem, jaką książkę mu najlepiej "wrzucić do garów" na pierwszy krok do przodu. Książkę, która zawarłaby w sobie to, co będzie stanowić w niedalekiej przyszłości solidne podstawy do sięgania po większy kaliber. Dodam - co jest bardzo ważne - kolega, tak jak i ja zaraz osiągnie 30-stkę, dlatego lektura może być pisana fachowym językiem "sieciowym", nie musi to być coś w stylu "ABC zostań panem bogiem sieci lokalnej" czy "szary kapelusz w 24h"... Coś dużego, solidnego, wyposażonego w mega przydatna wiedzę. Działanie routerów, switchy, hubów, aplikacje przydatne do nasłuchu, prowadzenia diagnostyk, statystyk, TCP/IP, terminal i jego skryte właściwości itp... tego potrzebujemy.

Książka powinna poruszać tematy związane bezpośrednio z:

- routery, huby, switche, kable, etc
    - sieci lokalne
    - porty, p2p, NAT
    - skanowanie portów
    - proxy i anonimowość w Internecie
    - konfiguracja serwerów dhcp, dns i domen
    - sieci bezprzewodowe i wardriving

Czekam na Wasze opinie i propozycję.
    Neji
    Ostatnio edytowane przez neji : 01-10-2008 - 23:20

Domyślnie

Gdzie sie da podam knkretne tytuly z tego co wlasnie znalazlem na sieci albo podam kryteria czego szukac:

- routery, huby, switche, kable, etc
    - sieci lokalne
    http://helion.pl/ksiazki/siek2.htm - po spisie tresci wyglada na solidnie zrobiona
    http://helion.pl/ksiazki/besieb.htm - bezpieczenstwo, bedzie mocna lektura - jeden z autorow dr Eric Cole jest jednym z glownych autorow kursu SEC504 prowadzonego przez SANS Institute - tam na prawde czacha dymi... nie czytalem tej ksiazki ale na pewno wiedza bedzie bardzo doglebna!
    http://helion.pl/ksiazki/okasie.htm - okablowanie, co i jak... wyglada ciekawie, bo malo kto pamieta takie sieci jak ARCnet (to nie nazwa sieci ale technologii) - do tej pory mam urzadzenia i kompletne okablowanie w domu :P

Co do routery, switche, huby - cos z CISCO polecam, co prawda nie przepadam za CISCO (sa moim zdaniem nieco przereklamowani) to jednak ze standardem sie nie dyskutuje - zobaczcie materialy do CCNA na przyklad.

- porty, p2p, NAT
    - skanowanie portów
    Ksiazka o bezpieczenstwie sieci jak wyzej...
    http://helion.pl/ksiazki/wkfire.htm - ta o ile pamietam mam w Polsce i jest niczego sobie... co prawda sporo materialu bedzie sie miedzy ksiazkami pokrywac a ksiazki nie sa tanie...

- proxy i anonimowość w Internecie
    - konfiguracja serwerów dhcp, dns i domen
    W zaleznosci od systemu uperacyjnego beda rozne ksiazki o konfiguracji... o domenach za duzo nie znalazlem jakos ale tam sprawa jest banalna, polecam raczej RFC i manual konfiguracji programu bind
    Co do anonimowosci, poszukac po sieci najpredzej - moze i na jakas ksiazke traficie.

- sieci bezprzewodowe i wardriving
    "802.11 Wireless Networks - The Definitive Guide" wyd 2, j. angielski, Matthew S. Gast, O'Reilly 2005
    Nie wiem czy ksiazka ma tlumaczenie na polski ale jest to zdecydowanie swietny material - to jak biblia praktycznie... Znam sieci bezprzewodowe na prawde niezle ale ta ksiazka mnie powala z kazda strona - omawia warstwe logiczna, wartswe fizyczna (nawet jak wyglada szum/sygnal, kiedy jest detekcja a kiedy nie, itd), przez kruczki konfiguracji, budowe ramek i pakietow na bezpieczenstwie konczac. Po prostu kompendium!

Linki ktore podalem wyzej sa akurat z przypadku - przegladalem tylko spisy tresci tych ksiazek, jednak z doswiadczenia wiem czego sie spodziewac juz po przeczytaniu spisu - te ksiazki raczej bym kupil, dlatego podalem linki. Sprawdzcie tylko czy nie mozna ich gdzies dorwac taniej :P
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Przyłączam się do propozycji TQM z "Sieci komputerowe Księga experta"- mam i jest bardzo fajna...

Można się duuużo nauczyć;-)
    o przemyśleniach w kontekście NLP... http://www.tuetbrute.blogspot.com

Domyślnie

ja czytam "akademia sieci cisco " fajne rozumiem az co 4 slowo

Domyślnie

to dokladnie tak jak ja czytam bezpieczenstwo w windows2000 czarna księga i jest masa usług i protokolow o kosmicznych nazwach bez gogla sie nie obejdzie heheh

Domyślnie

a jak się włamać do nasa?