Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: komputer firmowy...

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Exclamation komputer firmowy...

Czesc

Mam kompa firmowego z zainstalowanym naszym korporacyjnym systemem zabezpieczen i prosze o pomoc w jego czesciowym ominieciu. Oczywiscie dodam, ze interesuje mnie tylko czesciowe odblokowanie - chodzi dokladnie o sieci. Pozostale blokady zapisu na PenDriva, nagrywarka etc moga zostac -aczkolwiek jak ktos ma pomysl to bedzie extra. Dodam oczywiscie, ze w trybie awaryjnym wszysto dziala ok, po zainstalowaniu 2 kopii windowsa tez... ale takie przelaczanie jest dla mnie uciazliwe ze wzgledu na to, ze uzywam hibernacji....

Program blokuje cala siec. Jezeli podlacze kabel / wlacze wifi przed startem windowsa laczy sie normalnie natmoiast siec jest zablokowana (jakby firewall) lecz gdy wlacze kabel/wifi podczas pracy windy wyskakuje znany wszystkim doskonale zolty trojkacik i polaczenie jest "niepelne". Jak wysledzic co blokuje - jak to zneutralizowac Oczywiscie system bedzie bezpieczny bo sa zainstalowane antywirusy etc.... W pracy na korporacyjnej sieci wszysko smiga az milo..... Mam prawa admina....

pozdro

Domyślnie

Hmmm... nie rozumiem do końca chyba o co chodzi. Mógłbyś tak powiedziec jakoś... normalniej? Albo to ja nie czaje
    Zbliża się Trollmagedon...

Domyślnie

No ja tez nie czaje jasnieji bardziej szczegółowo
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

Domyślnie

Mam na swoim kompie zainstalowany zestaw aplikacji stworzonych przez moja korporacje - mowie o tym poniewaz na prozno szukac informacji w necie na ich temat. Maja one na celu zablokowanie opcji zapisu na CD-R, pena etc (odczyt mozliwy) oraz zablokowanie polaczen sieciowych.
    Bedac w firmie siec dziala bez problemow, jednak w domu wifi i siec po kablu nie dziala. Sa 2 mozliwosci:

- Wlaczenie sieci przed uruchomieniem kompa - siec sie polaczy natomiast jaka kolwiek proba pinga konnczy sie niepowodzniem (host nieosoagalny, nwet brama)
    - wlaczenie sieci po starcie windy - polaczenie konczy sie niepowodzeniem (zolty trojkat).

Chce moc surfowac no necie, tylko tyle - w trybie awaryjnym jest oki - chyba postawie sobie 2 winde na karcie SD :/ bo juz nie mam pomyslow.

Wylaczenie prawie wszystkich aplikcji w msconfi - startup nic nie pomaga aplikacja sama sie instaluje spowrotem przy starcie. Prawa (policy) z zakresem uprawnien sa nadawane z servera w siecikorporacyjnej. Szukam metody na ominiecie tych zabezpiecen, ew stworzenie odrebnego konta, ktore bedzie pozbawione tych wszytskich apoikacji, ktore uruchamiaja sie odgornie... mam nadzieje ze jasniej

Domyślnie

Z tego co napisałeś wynika, że masz przenośny komputer, który kiedy bierzesz go do domu, nie łączy cię z siecią poprzez zainstalowane oprogramowanie?

Jest wiele opcji, jedna z nich

1) Zdobądź dystrybucje linuxa 'Ubuntu' np. z (http://ubuntu.pl/pobierz.php jeśli masz dostęp do innego komputera, z pod, którego mógłbyś ściągnąć, jeśli nie to możesz za darmo zamówić płyte z nim, więc tak czy siak odsyłam do tej strony)
    2) odpal system z live cd
    3) ciesz się stabilnym, chwilowym środowiskiem z możliwością przeglądania stron

Może nie jest to zbyt błyskotliwe, ale Ubuntu jest tak intuicyjny, że nie będziesz miał problemów, no i nie będziesz musiał instalować 2 raz windowsa, a Ubuntu zniknie po jego wyłączeniu.

Domyślnie

dziekuje za podpowiedz, niestety znam juz ta wersje tak jak napisalemmoge rowniez zainstalowac 2 windowana karcie SD i po wyciagnieciu karty tez winda zniknie. Sa rowniez live cd z windowsami....
    Nie wiem jednak jak ze sterownikami do wifi :/ ubuntu ma wszystkie ?

pozdro