Slyszałem, że istnieje coś takiego jak kolizja hashy. Po zakodowaniu dwóch róznych wyrazów otrzymamy taki sam hash. Czy ktokolwiek w historii dokonał takiego "cudu"? Jesli tak, to prosiłbym o przykład takiej kolizji.
Z góry dziękuję.
Slyszałem, że istnieje coś takiego jak kolizja hashy. Po zakodowaniu dwóch róznych wyrazów otrzymamy taki sam hash. Czy ktokolwiek w historii dokonał takiego "cudu"? Jesli tak, to prosiłbym o przykład takiej kolizji.
Z góry dziękuję.
poczytaj forum - był przykład ze md5 daje takie same rezultaty na przykładnie zdjęc z fotoradarów - niestetykonkretne pliki nie były podane - bynajmniej z tego co pamietam...
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
hmm, bardziej zależałoby mi na jakimś konkretnym przykładzie danego SŁOWA, które po zahashowaniu dawałoby taki sam wynik jak inny wyraz. teorię znam (i forum już nie raz przeglądałem, chociaż dopiero teraz mam konto)
[nawiasem mówiąc, wypadałoby się przywitac, więc witam ]
witamy witamy
Co do przykladow to nie podam konkretnych ale sa 'wzory' lub 'receptury' jak wyznaczyc slowo ktore ma szanse stworzyc kolizje do danego (znanego) slowa. Gdzies widzialem na ten temat prezentacje cala gdzie byla i strona matematyczna i praktyczna ladnie przedstawiona... jak znajde to podrzuce.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
ja się tu z takim czymś spotkałem : http://forum.securitydays.pl/viewtopic.php?t=18
Podana strona wspomina atak urodzinowy... i sprawdzalismy ostatnio w trakcie SANS London 2007 - bylo nas w pomieszczeniu 24 osoby (wymagane jest tylko 23 aby prawdopodobienstwo sukcesu bylo >=50%) i okazalo sie ze oczywiscie trafilismy... 2 osoby mialy urodziny tego samego dnia :P
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)