Hej,
Co polecacie do laptopa asus f3jp, siedzi w nim intel 3945abg.
jest z nia problem o tyle, iz nie pozwala wstrzykiwac pakietow.
posiada tylko gniazdo express.
jakie sa mozliwosci wymiany, dokupienia karty np. atheros ?
pozdrawiam.
Hej,
Co polecacie do laptopa asus f3jp, siedzi w nim intel 3945abg.
jest z nia problem o tyle, iz nie pozwala wstrzykiwac pakietow.
posiada tylko gniazdo express.
jakie sa mozliwosci wymiany, dokupienia karty np. atheros ?
pozdrawiam.
Wlasnie walkowalismy watek... i to kilka razy - nawet ostatnio podawalem linki...
http://hack.pl/forum/thread1444,ipw3945_injection.html
http://hack.pl/forum/thread1930,kart..._aircrack.html
Co do wymiany wewnetrznej karty miniPCI to radze ostroznie - wielu producentow zaklada w BIOSie swoje 'blokady', tzn wsadzisz inna karte i komp nie odpali, poda ze ma nieznane urzadzenie.
Oczywiscie urzadzenie dziala wysmienicie, problem w tym, ze sprzedajac komputer z naklejka Centrino wymog jest aby plyta, procek, grafika (to chyba juz zluzowali) i karta sieciowa byla Intel'a, wiec wifi najczesciej tez jest intel. Generalnie chyba 1 czy 2 urzadzenia moga byc nie-Intel z tych bazowych... Jesli jest wiecej to nie mozna nakleic logo Centrino (chocby sprzet byl praktucznie caly "Centrino"). Stad blokada w BIOSie...
Mam na przyklad laptopa HP z karta wifi na broadcom'ie i nie ma naklejki Centrino (choc wiem od inzyniera HP ze to jedyny powod w tym modelu - daliby Intel'a i bylby centrino - za sporo wiecej kasy, ale ze ta karta robila problemy, zdecydowali sprzedac sprzet taniej bez naklejki Centrino = sprzedac go wiecej).
W IBM/Lenovo, HP, Dell i innych takie cos jest zrobione. Do laptopa najlepiej karta PCMCIA z wyjsciem na antene zewnetrzna. Ja kupilem ta karte co podlinkowalem do eBay'a w drugim linku powyzej... jutro powinna dojsc, to powiem czy ma wyjscie na antene czy tylko wbudowana jest.
PCMCIA zabiera Ci calkiwicie problem pt. 'zgodnosc z centrino' i masz pewniaka ze bedzie dzialac... Karty miniPCI do wymiany w lapku to kwestia ewentualnej utraty gwarancji i problemow z BIOSem (aby komp ruszyl w ogole trzeba flash'owac BIOS co jest ryzykowne i na 100% tracisz gwarancje wgrywajac nieautoryzowany BIOS).
Dam znac zaraz jak moja karta dojdzie... jesli nie dojdzie do czwartku to dam znac dopiero we wtorek (dluuugi weekend mamy w UK).
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
zawsze możesz rozkręcić lapsa i załadować kartę na miniPCI
@dexter - z uwagami jak wyzej co do blokad w BIOSie
Wlasnie przyszla karta na atherosie ta z eBay'a - ale to cieniutkie i plaszczate hehe... co do slotow Express to zobaczymy co to jest nieco pozniej. Na razie mam urwanie dupy w robocie... Jak sie obrobie to wroce dzisiaj.
Wrzuce pozniej jakies fotki tej karty i napisze czy sie sprawdza.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
świetnie, zatem czekamy.
btw. czym się zajmujesz w pracy