Pokaż wyniki 1 do 10 z 21

Temat: Terminal Compaq T1010 i Linux !

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Terminal Compaq T1010 i Linux !

Witam wpadł mi w ręce ciekawy tani terminal "Compaq T1010" który wygląda mniej więcej tak:

Cyrix MediaGXm 233MHZ
    Ram : 16 MB
    Flash Memory : 8MB
    Jest na nim zainstalowany "Windows CE based terminal"
    chciałem wgrać na niego linuxa około 3mg jednak niewidzie nic w stylu biosu i nie wiem jak cokolwiek zbootować np USB HD.

Macie jakieś pomysły

Pozdrawiam.

Domyślnie

Skoro to ma flash memory to nie możesz jej wybebeszyć i przeładować na jakąś większą, np. 1GB
    Przede wszystkim musisz sprawdzić ile lutowań ma kość flash, bo jak ich będzie pińcet tysięcy to raczej nie da rady bez specjalnego sprzętu/ w warunkach domowych

Wiem, że motywy z przelutowywaniem kości flash odchodziły w przypadku telefonów nokia 7650, które były fajne, ale pamięć się szybko kończyła.

Dodatkowo jak masz nieco samozaparcia to możesz przerobić kartę z jakiej wybebeszysz samą pamięć flash na adapter co by się można było łatwo komunikować z kompem (wiem, że to się przydaje, bo sporo narobiłem się zanim zbootowałem kartę CF jako dysk twardy)

edit: oczywiście wiem, że bootowanie z CF to coś innego niż w tym przypadku
    Ostatnio edytowane przez dexter : 07-11-2007 - 22:07

Unhappy

Pomysł dobry jednak być może dało by się obejść to bez ingerencji w hardware, jeśli znalazł bym sposób jak zbootować pendriva lub dysk sata to może udało by mi się cfdiskiem usunąć ten windows stworzyć nowe partycje ext3 i wgrać jakąś minidystrybucje (kilka Mb). Jednak najgorszy problem jest w tym że nigdzie niewidze tutaj biosu a co dopiero opcji bootowania, tutaj panom przyświecał ten sam problem. http://www.linux-hacker.net/cgi-bin/...age=0&Session=
    Wyczytałem że może jest pod alt + ctr + esc lub F10 więc ide sprawdzać.

[EDIT]
    Niestety
    Ostatnio edytowane przez Kamlo : 07-12-2007 - 10:52

Domyślnie

Sprawdź tą opcje podmiany flasha - przecież na 8 MB nie umieścisz nic sensownego do działania jako desktop. Na router ma za mało interfejsów, więc tak czy inaczej zmiana kości flash jest IMHO konieczna.

edit:
    dobrze by było jakby podpasowały kości mmc / sd, mają stosunkowo mało wyprowadzeń (sd ma chyba nawet mniej niż mmc, ale pewien nie jestem)

Jak masz możliwość to daj dobrą fotkę wnętrza - chętnie bym zobaczył jak to wygląda

edit2: jednak się pomyliłem co do wyprowadzeń - chociaż nie do końca
    mmc - 7
    sd - 9
    mmcplus - 13
    http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital_card
    Ostatnio edytowane przez dexter : 07-12-2007 - 17:40

Domyślnie

W terminalu jest gniazdo USB oraz PCMCIA nie również można wykorzystać do powiększenia pamięci, pomysł z wlutowaniem kości pamięci też jest dobry jednak powiedzmy że powiększyliśmy tą pamięć i mamy na niej linuxa gotowego do bootowania, co dalej jak w tym czymś wogóle niema opcji boot ani żadnego biosu skąd komputer będzie miał wiedzieć z czego botoować system, to jest właśnie ciekawostka poniżej daje fotki:

ps. dzięki za zainteresowanie tematem
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Kamlo : 03-19-2008 - 19:38

Domyślnie

Ja bym zaczal od podlaczenia tej kosci pod pc-ta

Zakładam się, że jak jest na niej windows i to jest kość flash to system plików ma FAT(16)

Jeśli mam racje to możesz sobie spokojnie przygotować na PC partycję bootowalną, wlutować kość do terminala i wtedy bez żadnej modyfikacji w jakimkolwiek biosie terminal sam załaduje to co jest w bootsectorze przygotowanym przez ciebie wcześniej na PC

edit: widzę że ma też gniazdo miniPCI więc możesz się pokusić o zainstalowanie karty wifi po postawieniu linuxa

edit2: widzę że źle widzę - to jest gniazdo do ram-u, ale wifi można i tak wepchnąć po usb
    Ostatnio edytowane przez dexter : 07-12-2007 - 20:24