Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: root

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie root

witam... mam problem... podczas uruchamiania mandrivy 07 (chyba sprawdzanie dyskow) dostaje jakis blad prz 60-70% i musze wpisac haslo roota... no ok da sie zrobic tylko za JAKIEGO h*** niemoge wpisac;p? pisze zeby podac haslo wpisuje... ale nic sie sniewpisuje... jak by klawiatura niedzialala... ale enter dziala :P ? wie ktos moze o co chodzi? jak zle napisalem cos to poprawie;p

Domyślnie

jak wpisujesz hasło w powłoce Linuxowej to niczego nie zobaczysz, żadnych gwiazdek, nic; wygląda to tak jak byś nie pisał
    ale de facto hasełko jest wpisywane i można sie logować - pewnie można to jakoś zmienić ale nie przeszkadzało mi to nigdy więc sie nie zagłębiałem jak....
    Ostatnio edytowane przez markossx : 04-21-2007 - 20:20
    * markossx *

Domyślnie

to znaczy ze system plikow mial awarie i teoretycznie mozna go naprawic automatycznie... ale zawsze wtedy jest prosba o interwencje czlowieka bo jest to ryzykowne... fsck trzba wtedy odpalic z parametrem -y - tak jak podane na ekranie

mozna to obejsc zmnieniajac jedna opcje w pliku... ale jesli nie jestes na 200% pewien ze na pewno tego chcesz to odradzam...

haslo jak pisze markossx nigdy sie nie pokazuje - zadne gwiazki, wykrzykniki, mordki czy kropeczki... filozofia systemow unixowych jest taka, ze jak cos dziala to nic nie wyswietla... jak odpalisz kasowanie plikow z podkatalogami to dopuki niebedzie bledu to nic nie wyswietli... - mozna tak latwo caly system zjechac i nawet sie nie dowiedziec kiedy :-)
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie ^^

ahh juz wszystko dziala dzieki tak jak tqm pisales tak zrobilem juz mi wszystko dziala dzieki jeszcze raz ( pierwszy dzien na linuxie )