Pokaż wyniki 1 do 10 z 17

Temat: Ubuntu 7.04 Fiesty Fawn - juz dostepny... install/update?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Ubuntu 7.04 Fiesty Fawn - juz dostepny... install/update?

Hej!

Wczoraj pojawila sie nowa wersja Ubuntu - 7.04 Fiesty Fawn (7.04 oznacza kwiecien 2007 - Ubuntu jest wypuszczane co 6 miesiecy, nastepna wersja bedzie wiec 7.10 jesli nie bedzie opoznien).

Wlasnie zakonczylem aktualizacje z 6.10 do 7.04 - poszlo tak gladko ze glowa mala... to juz Windows ma wiecej pytan podczas aktualizacji niz Ubuntu hehe...

Zanim zaczniemy aktualizacje naszego Ubuntu 6.10 trzeba pobrac wszelkie aktualizacje najpierw - w ciagu ostatnich 3 dni byly 2 pliki w sumie... pozniej wystarczy nacisnac nad lista pakietow - aktualizuj do 7.04..

Po chwili pokazuje sie panel aktualizacji - informacje ogolne typu 'wylaczono niektore zrodla', itd... tzn wylaczono zrodla aktualizacji dla 6.10 bo zaraz bedziemy miec 7.04 - jest to calkiem logiczne.
    Kolejny krok to sprawdzenie systemu i zassanie pakietow... w moim przypadku bylo to nieco ponad 850MB do pobrania w ponad 1100 pakietach. Pobieranie tego wszystkiego trwalo niecale 12 minut, rozpakowanie i przemielenie jak nalezy nastepne pol godziny. W sumie cala operacja zajela ponizej 45 minut na moim laptopie (P4 1.66Ghz dual-core, 2GB RAM).

Jest to w sumie czas porownywalny z instalacja od zera, ale... tutaj mam wsyzstkie swoje pliki, ustawienia, spersonalizowane dodatki - to na co poswiecilem mase czasu wczesniej. Robic to od zera to by mi sie nie chcialo...
    Poniewaz system byl mocno dopieszczony wczesniej, podczas konfiguracji mialem kilka pytan czy zastapic pliki konfiguracyjne (wszystkie w /etc) nowymi czy zostawic moje zmodyfikowane - bez problemu od razu system wyswietlal roznice wiec decyzja byla latwa

Na zakonczenie system podal, ze dla 28 pakietow nie ma juz wsparcia i zostana usuniete - moge usunac albo pominac ten krok i je zostawic. Jako ze wiekszosc to byly biblioteki od aplikacji ktorych i tak nie uzywam to dalem usun... po czym reboot i jestesmy znowu on-line...

Na prawde banalna sprawa, wiec jak ktos ma 6.10 zainstalowane, moze od razu smigac do 7.04 (po maksymalnej aktualizacji 6.10) :-)

Ide testowac dalej... wyglada bardzo zachecajaco!!!

UPDATE:
    Zainstalowalem 'beryl' i powalilo mnie na kolana... zintegrowana grafika Intela robi wszystkie efekty 3D - obracajaca sie kostka z ekranami, ladne plywajace okienka, ciekawy efekt jak wjedzie sie mysza w prawy gorny rog okna - selektro aplikacji - dostajemy podglad miniaturek... na prawde jestem POD WRAZENIEM...

No dobra... biore sie za drugi komputer Ja juz nie mam watpliwosci...
    Ostatnio edytowane przez TQM : 04-20-2007 - 12:30
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ehh;p aktualnie mam ubuntu 6.06 LTS jakis z "easy linux!" ;p sciagnelem tego ubuntu 7.04 (to co mi tqm podales na pw;p) wypalilem... i bledy mam jakies :/ niemoge ani zainstalowac ani z update'woac;/ moze to wina plytki? zle nagralem moze? (odpala sie tylko to do wyboru czy zainstalowac itp... potem h***)
    nagrac od nowa plytke? czy co zrobic;p?

3. Domyślnie

Cytat Napisał kryllann Zobacz post
    ... i bledy mam jakies :/
    (...)
    nagrac od nowa plytke? czy co zrobic;p?
    Dobry txt :-) kolejne do działu humor,

kryllann: podaj treść błędów, inaczej Ci nie pomożemy.

Domyślnie

jak masz wgrane wszystkie latki na swoja aktualna wersje to mozna zrobic aktualizacje calosci bez plytek... majac plytke 7.04 mozesz jedynie zainstalowac z niej system niszcac stary... aktualizacje byc moze moglbys zrobic gdybys mial 6.10 na dysku...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

tak jak chciales mad...

[ 540.949 403] Buffer I/0 error on device fd0, logicial block 0

i tak wkolku tlyko te liczby na poczatku sie zmienialy...

co 10-20 sekund nowy blad;p

Domyślnie

Człekowstret tryska z moich ust, parszywy kraj...

perl -e 's^^i6(!@*^+s;\*; Wo\$_\;~;.s![(_\!]!l!g+y"i\$@"Hro"+tr-6;~-ed\012-;print'
    --------------------------------------------------------------
    Most Intelligent Customers Realize Our Software Only Fools Teenagers