Dziekuje, tez podobnie myslalem, że trzeba używać grup. Musze teraz dokaldnie przemyslec kazdy ruch, żeby, jak to sam wspomniales, nie skopac wszystkiego lub co gorsza, żeby działało a zle pokazywało wartości, które chce monitorować. Podsumuwując, schemat wg którego najlepiej postąpic prezentuje się następująco:
Kod:
define host{
use freebsd-server
host_name first-host
alias 1 Host
address 1.2.3.4
}
define host{
use freebsd-server
host_name second-host
alias 2 Host
address 5.6.7.8
}
define host{
use freebsd-server
host_name third-host
alias 3 Host
address 9.10.11.12
}
define hostgroup{
hostgroup_name freebsd-servers
alias FreeBSD Servers
members !third-host,*-host
}
define service{
use local-service
hostgroup_name freebsd-servers
service_description PING
check_command check_ping!100.0,20%!500.0,60%
}
Czytalem cos o webowych rozwiazaniach do konfiguracji nagios'a m.in.: nagiosql, nconf, fruit. Jednak nie jestem fanem takiego rozwiazania - wole wszystko zrobic, jak to sie mowi "z palca", w konsolii, dlatego tez pytam o doswiadczenie w tego typu konfiguracjach.
W miedzyczasie pojawilo sie kolejne dosc wazne i istotne pytanie odnoscie notyfikacji. Generalnie przy projektowaniu trzeba zalozyc zawodnosci lacz internetowych oraz awarie serwera pocztowego. Dlatego rozsadnym rozwiazaniem jest wykorzystanie powiadomien w postaci sms. Kiedys dawno temu wykorzystywalem bramki internetowe (ale to bylo kiedys i nie chce do tego wracac, bo to zle rozwiazanie). Czytalem o powiadomieniach, ktore wykorzytuja do tego celu skype (jakie mozna miec podejcie do tego?). Zastanawiam się takze nad osobnym urzadzeniem do tego typu operacji. Chcialbym sie zapytac o doswiadczenie w notifikacjach nagios'a poprzez sms (czytalem tylko o gnokii oraz sms tools)
Chciałbym także zapytac o integracje nagios z mysql, czyli NDOUtils - jak to ma sie do wydajnosci calego systemu?
I ostatnie pytanie zintegrowalem nagios'a z pnp4nagios - czy zrezygnowac z tego rozwiazania (nie wiem jak bardzo moze to obciazac caly system i maszyne, gdy bedzie musiala poradzic sobie z potezna iloscia danych)
Dzieki jeszcze raz za linki. Co do uwydatniania samego nagios'a ja natrafilem na takie linki:
Nagios: Performance tuning and system optimization tips Ť Technical Side of E-Business Juncture
Tuning Nagios For Maximum Performance
do ktorych bede sie staral stosowac