Więc mam taki kłopot ponieważ mam skrypt który newsy zamieszcza na serwerze w plikach txt i jako nazwę daje datę jak napisać aby wyświetlał pięć ostatnich newsów z plików TXT
Więc mam taki kłopot ponieważ mam skrypt który newsy zamieszcza na serwerze w plikach txt i jako nazwę daje datę jak napisać aby wyświetlał pięć ostatnich newsów z plików TXT
00110100 01101110 01100100 01110010 00110001 01110101
How To Become A Hacker
Polskie forum programistów java
Ubuntu - staroafrykańskie słowo które po przetłumaczeniu brzmi "nie umiem zainstalować i skonfigurować debiana"
A jak je zapisujesz? ciurkiem czy jakos są odseparowane w tym pliku ?
"...i stało się! Linie telefoniczne otworzyły mi bramę do świata
upajającego jak heroina pulsująca w żyłach ćpuna! Elektronicznym
sygnałem przekraczam wrota szukając ucieczki od codzienności,
głupoty i niesprawiedliwości... i znajduję podobnych sobie."
Jesli nazwa pliku to data dodana newsa to masz problem - mozesz miec 1 news dziennie!
Jesli masz kazdy news w osobnym pliku to zrob sobie liste plikow... zakladam ze masz nazwy plikow w stylu 20080917-175321.txt czyli data i godzina dodania newsa to sprawa prosta:
1. zrobic liste plikow .txt w katalogu
2. posortowac
3. pierwsze 5 od konca to najnowsze posty
stworzenie kodu w php zostawiam Tobie jako cwiczenie
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
dzięki TQM w sumie zawsze mogę dodać jeszcze możliwość dodawania na listę plików
Ostatnio edytowane przez 4ndr1u : 09-17-2008 - 07:22
How To Become A Hacker
Ubuntu - staroafrykańskie słowo które po przetłumaczeniu brzmi "nie umiem zainstalować i skonfigurować debiana"
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli chodzi o zrobienie listy plików, to (o ile masz taką możliwość na serwerze gdzie trzymasz swoją stronę) wystarczy wykorzystać funkcję system().
system('ls > lista.txt'); - dla systemów *nixowych (a w każdym razie na ubuntu działą :P)
system('dir >lista.txt'); - dla windowsów
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty,
ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się,
że ta studnia jednak nie ma dna." - Stephen King
hmmm to wlasnie jeden z bledow popelninych przez poczatkujacych programistow - do byleczego uzywaja funkcji systemowych i ich aplikacje sa w sumie prostymi skryptami, napisanymi w PHP zamiast bash'u.
PHP o ile pamietam pozwala na czytanie listy plikow w danym katalogu - zmaiast uzywac 'ls' proponuje skorzystac z funkcji dostarczonej przez PHP - bedzie wydajniej i o 1 proces mniej na serwerku.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
ee wolałbym to napisać w zwykły sposób w skrypcie PHP stronę oczywiście trzymam na yoyo a myślę zrobić stronę w której będzie opisane jak wykonać np buffer overflow itd będę pisał własny text ale na podstawie wiadomości które wyczytam ze szkoły hakerów tylko że nie wiem czy to nie będzie nie legalne
How To Become A Hacker