-
Ataki na serwer VPS
Witam
Znalazłem to forum niejako jako kolejną próbę podjęcia jakiejś pomocy w dość specyficznej sprawie.
Sprawa wygląda miej więcej tak, jestem współwłaścicielem tzw. VPS'a wykupionego wyłącznie by postawić serwer Team Speak, serwer jest opłacany z mojej kieszeni, od użytkowników nie są pobierane żadne pieniądze, nie mam z tego Team Speak'a żadnych dochodów, więc robię to niejako z ,dobrego serca'. Ostatniego razu wszedł na nasz TS jakiś nowy użytkownik, zaczął ostro reklamować inny serwer TS, pisać do wszystkich użytkowników poza administratorami, że nagle zmienimy adres IP, ten serwer zniknie i będzie działał tylko ten ,ich serwer'. Minęło ok. 10 minut po czym nastąpił atak DDOS na serwer VPS. Krótko po tym VPS-HOST, czyli firma u której ten VPS był wykupiony zerwała z nami umowę kryjąc się tym, że te ataki za bardzo zagrażają ich serwerom, żeby dalej nas niejako ,utrzymywali'. I tak z dnia na dzień straciłem i Team Speak, VPS'a i około 100-150 użytkowników którzy dali wiarę temu, że zmienimy IP i przeszli na team speak agresora. Jeżeli chodzi o tego Gentlemana, który wszedł reklamować ichni serwer udało się pozyskać jego IP, skromne dane osobowe, numer telefonu, e-mail, a nawet zdjęcie. I tutaj dochodząc do brzegu chciałem się spytać co mogę z tą sprawą zrobić. Obiło mi się o uszy, że ataki DDOS są niejako karalne bądź też po prostu nielegalne. Po próbie rozmowy z administracją tamtego serwera, każdy użytkownika kojarzony z naszym serwerem zostawał automatycznie banowany bez jakiejkolwiek opcji dyskusji. Ogólnie rzecz biorąc nie wiem co mam z tą sprawą zrobić, w internecie ciężko zasięgnąć jakiejś rzetelnej rady bądź opinii na ten temat więc próbuję tutaj z wielką nadzieją, że coś ,,sie ruszy".
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedz. Pozdrawiam Brat.
-
Ataki sa nielegalne, to co oni zrobili (jesli jestes w stanie udowodnic im DDoS) tez bylo nielegalne. Co mozesz zrobic? Nic tak na prawde poza pojsciem na Policje i przedstawieniem tego co zebrales, kopia korespondencji z firmy ktora hostowala VPSa itd.
Troche kiepska firma skoro od razu zerwala umowe. Jak moje VPSy sa atakowane w ten sposob to dostawca robi null-route i serwer znika na dzien lub dwa... po czym wraca jakby nigdy nic gdy atak sie skonczy.
Chcesz miec dobrze zrobiony serwer - idz do solidnej firmy, wykup pakiet ochrony DDoS - moze nie zalatwi kompletnie problemu ale pomoze na tyle aby dalo sie zyc...
-
TQM ma racje.
Ja bym zaczal od pisma wygenerowanego przez kancelarie prawniczą do hostingu, z opcja polubownego rozstrzygniecia sprawy- zażądasz np. zwrotu oplat za bezpodstawne zaprzestanie swiadczenia uslugi. Z doswiadczenia wiem, ze wszelkie firmy powaznie zaczynaja traktowac klientow dopiero jak zobacza paragrafy na papeterii kancelari.
Sam atak faktycznie jest karalny, przedstaw niebieskim problem. Teoretycznie oni powinni zwrocic sie do dostawcy. Aha, jak by estymowali wartosc szkod tego ataku, postaraj sie o przedstawienie jak najwyzszej kwoty!
-
Widzę, że nie tylko ja mam taki problem
a raczej miałem taki problem :c U mnie się reklamował 2-3 razy.. raz żadnego Administratora nie było a za 2 razem mój Administrator go nei zbanował.. za trzecim razem o godzinie chyba
22-23 zaatakowali nas DDOs po czym przestali wchodzić i nie atakowali lecz u mnie hosting nie zerwał umowy
najlepiej tak jak już było pisane wykup coś lepszego a nie za 20-30 zł hosting
Podobno ta osoba reklamowała się na 30 serwerach ;< od znajomych mam takie informacje, że ktoś wbija na serwer wysyła all wiadomości albo atakuje od razu bez nawet jednego słowa...
Zasady Postowania