-
DoS obrona i atak
Witam wszystkich mam pytanie związane z atakami dos.
Więc tak dobrze skonfigurowany firewall może obronić atak dos i ale przecież hakerzy niszczą firewall właśnie atakami dos i tu nachodzi pytanie jaki najlepszy atak dos aby zniszczyć firewalla i jak najlepiej skonfigurować aby zmniejszyć prawdopodobieństwo ataku.
-
temat ogromny... jesli chcesz sie obronic to musisz miec ogromne lacze i mozliwosc filtrowania powyzej tego lacza bo zaden firewall nie da rady obronic przed atakiem jak ktos zwyczajnie po chamsku zatka cale lacze :)
zadaj bardziej szczegolowe pytanie to pomyslimi...
-
a jak to możliwe że jednak dos potrafi zniszczyć firewalla i dostać się do systemu?przecież są filtry itp.
-
Nie slyszalem aby DDoS mogl zniszczyc firewall'a... moze go co najwyzej zatkac skutecznie i tyle. To samo dotyczy dostania sie do systemu... DDoS takich rzeczy nie robi - to nie ta kategoria ataku.
-
to więc jak hakerzy omijają lub atakują firewall bo jakość muszą ominąć aby zastopować serwer dos'em
-
Serwer pada ponieważ atak (D)DoS zużywa zasoby tego serwera. Zajmuje RAM, obciąża CPU lub HDD, ew. zapycha łącze. (co dokładnie to zależy od konkretnego przypadku).
Wynika z tego, że np. witryna, która stoi na atakowanym serwerze będzie niedostępna (tylko)tak długo puki trwa atak.
Edit: myślę, że dobrym przykładem ataku DDoS, takim z życia wziętym będzie próba dodzwonienia się do znajomych z życzeniami noworocznymi 31.12 ok. 00:00.
-
Swietny przyjklad... poza tym warto pamietac, ze firewall to nic wiecej jak jakis tam soft ewentualnie specjalistyczna elektronika (ASIC) ktora obrabia pakiety w locie... ale tez ma ograniczona wydajnosc, wiec jak wyczerpiesz zasoby firewalla to tak samo game over - wszystko co za nim bedzie niedostepne.
-
Jak jesteśmy przy temacie firewall to jakie ataki i podatności ma?
-
1. glupota usera - czytaj zla konfiguracja
2. ograniczone zasoby - nie ma takiego co mialby nieograniczone :)
-
niby tak
zastanawia mnie jednak czy da się waląc dos z słabszym netem na lepszy czyli np 10mb vs 20mb bo różne mity słyszałem i niektórzy mówią że da rade.(nie chodzi mi o to że Ddos z rożnych stacji tylko po prostu 1 vs 1 że tak powiem)