na 1 CD ja mam na 1 DVD, moze masz tylko livecd :P
Printable View
na 1 CD ja mam na 1 DVD, moze masz tylko livecd :P
moze byc na 1 CD ale bedzie bardzo malo rozbudowana bedziesz musial sam doinstalować niektóre żeczy
Ja mam Debiana Etch 4.0 r.0. Razem z pakietami dodatkowymi zajmuje 3 płyty DVD.
Ściągnąć to *trochę_czasu* zajmuje. :)
Tak przy okazji to system operacyjny to GNU/Linux. Linux to samo jądro! ( ale mam skrzywienie, wszystkim to przypominam :) )
Pierwszy system z jakim zaczynałem to było Open SuSe. W efekcie prerzuciłem się na Debiana. :)
U mnie w szkole była w tamtym roku Mandriva. W efekcie w tym roku jest Ubuntu.
"Nie wazne od czego sie zaczyna, konczy sie na Debianie" :D
masz ssaj to "apt-get" ma czego jeszcze chcieć?Nie cale 700 MB sam uzywam.Niektórzy uważają że jesli linux więcej zajmuje to znaczy że jest lepszy.Gówno prawda.ssssajj ubunciaka.
Kod:http://i.download.idg.pl/fannef/1145118fa2b35fec394ddcd0b7b951f9/47f1fcb9/vol2/linux/dystrybucje/ubuntu/7/10/ubuntu-7.10-desktop-i386.iso
faktycznie nie sprawdzałem mandrive'a ale co do debiana to tak:
jest taki plik "initd" i w nim jest zmienna środowiskowa "bootlevel"
Jeśli źle pisze to mnie poprawcie bo ja niezbyt często pracuję pod linuksem, ale ci co znają temat będą wiedzieć o co chodzi;
no i w tej zmiennej ustala się poziom bootowania czy do trybu tekstowego, jedno sesyjny wielosesyjny czy od razu do graficznego no nie ?
sam tekstowy wielosesyjny to bodajże cyfra 3...
no i najlpesze jest że w dystrybucji fedora (poczciwy red hattek:) to działa bez zastrzeżeń a w debian mi to nie działało i nie wiem dlaczego; Mogłem zrobić boootowanie do tekstowego i graficznego ale bez podziału na te "5" wartości - no chyba że debian ma jakieś inne podejście ale mi osobiście najlepiej pasuje Fedora; Debian nie jest intuicyjny. Nie podoba mi się instalator pakietów. wiem, że do wszytkiego się można przyzwyczaić, ale mi osobiscie fedora wydaje się najlepsza jeśli chodzi o interfejs...
U nas w szkole mają tylko zas*anego win-shita. Dodam jeszcze, że XP Pro bez Service Packów. To się nazywa zacofanie! a rok temu to były takie stare kompy, że 98 jak był to się ciął!
Mam ubuntu, ale jakoś mi nie podchodzi. Kiedyś na allegro był. Chyba 20 płyt (oryginalnych) wylicytowałem za 15 zł a potem sprzedałem w szkole za 10 zł\szt 19 kopii :D
Wiesz, że to jest nielegalne? Jedyna opłata jaką możesz pobierać to koszt płyty, ewentualnie koszt przesyłyki.Cytat:
Mam ubuntu, ale jakoś mi nie podchodzi. Kiedyś na allegro był. Chyba 20 płyt (oryginalnych) wylicytowałem za 15 zł a potem sprzedałem w szkole za 10 zł\szt 19 kopii
Ja im mówiłem, że to jest warte max 2 zł. Ale wiesz, znajdą się tacy frajerzy, co chcą dać więcej, to jak ci sami wciskają kasę do ręki, to jak można nie wziąć? Akurat u nas w szkole jest kilku tak zwanych "chakeruw", którzy chcieli mieć koniecznie linuxa. A że osób było więcej jak 19, no to niektórzy dawali więcej. A jak mi wciskali kasę na siłę, to to chyba nie jest przestępstwem, co?
Zamówiłem sobie na allegro Linuxa open SuSe. Co o nim sądzicie? Proszę o opinie.