-
Jak sprawdzają fotki?
Witajcie,
Wie ktoś może jakie są kryteria przyjmowania zdjęcia na stronki takie jak fotka.pl czy mixer.pl ? Dowiedzialem sie przypadkiem, ze napewno moderatorzy podczas przyjmowania nowych fotek sprawdzają:
1. oryginalną rozdzielczosc nadesłanej fotki (jak jest mała to fotka zazwyczaj z neta sciągnieta)
2. czytają sobie opis nagłówka EXIF kazdego zdjęcia.
Wie ktos moze co jeszcze? Jesli nawet ktos ma jakies sugestie to dzielcie sie.
Aha... z odpowiedziami typu "po co ci konto na tym badziewiu" darujcie sobie :lol:
-
Ok... co to ma wspolnego z "Bezpieczenstwo IT"? To pytanie o grafike i jakie informacje mozna znalezc w plikach a nie o security. Po prostu nie widze ZADNEGO zwiazku jednego z drugim.
-
Przepraszam TQM. Prosze o nie kasowanie tego tematu, tylko o przeniesienie go do jakiegoś bardziej odpowiedniego działu. Wiem, że działu typowo do tego tematu tutaj nie ma ale moze jakis bardziej odpowiedni jest.
Jeszcze raz ponawiam pytanie: jak wygląda sprawdzanie autentycznosci fotek w portalach fotkowych i jak te sprawdzanie oszukac?
-
Ok... przeniose do off-topic tylko wyjasnij jeszcze co to jest "autentyczna fotka" a co to jest "nieautentyczna fotka". Czy chodzi o to aby wykazac, ze to Ty zrobiles fotke czy o cos innego? Jaki jest cel takiego sprawdzania.
Jak na razie z pytania niewiele wynika moim zdaniem.
-
@TQM Jemu chodziło pewnie o takie mechanizmy jak np. na fotka.pl rzy wgrywaniu zdjecia potwierdzana jest autentycznosc ;)
@maciek112 Co do wielkosci fotki sa przeciez minimalne wymiary... malej nie wrzucisz ;) Mysle ze kazde zdjecie ma jakies ID np. zdjecie zrobione apratem Nokia N73 da sie łatwo stwierdzic ze było to robione własnie tym aparatem a zdjecie przerobione w edytorze pewno traci juz to ID ;] albo zyskuje nowe ktore mozna odczytac i wlasnie po tych dodanych stwierdzic ze zdjecie bylo modyfikowane. Moze jakies dodatki? odczytywanie tekstu z fotek itd. Szczerze mowiac nie mam konkretnych mysli ;]
-
Ok. TQM autentyczna fotka to w moim i "fotkowym.pl" rozumieniu taka, którą sam zrobiłem lub zrobił mi ją fotograf, ale ja jestem jej właścicielem.
Może po krótce opisze o co dokładniej mi chodzi. Otóż sciągam sobie z neta ładne fotki jakiejś modelki powiedzmy sztuk pięć. Umieszczam je na zalozonym wczesniej profilu i w ciagu kilku godzin profil ląduje powiedzmy w pierwszej trójce rankingu z oglądalnoscią powiedzmy 50k/24h. Później lekko modyfikuje opis w profilu i pewnie juz wszyscy wiedzą o co chodzi... Oczywiscie profil z takim lekko zmodyfikowanym krótkim opisem wytrzyma na portalu nie dłużej niz dzien, ale pozniej mozna załozyć nowy i nowy, a odwiedzinki lecą....
Tyle że: fotki z neta są w rozdziałce około 300x200 lub podobnej wiec raczej nie wygladają jak świeżo zgrane z aparatu. Tutaj uzywam niewielkiego programiku do powiększania zdjec przy malej stracie na jakosci.
Idźmy dalej: kazde zdjecie cyfrowe posiada swoj własny nagłówek EXIF jak wspomniał Hardiel. To spory zbiór danych który na szczęscie mozna dowolnie zmienić za pomocą małego programiku i tak fotki pobrane z neta nagle są zrobione Nikonem d40.
I tyle mojej wiedzy niestety :(
Tak przerobione przeze mnie fotki po kilku minutach od wstawienia lądują zamiast na szczycie - w koszu a konta są blokowane ;/
Jakieś sugestie panowie?
-
No coz :) widze w jakim celu chcesz to wykorzystac i gratuluje pomyslowosci! :lol:
Widac "fotkowe" podejscie jest takie, ze dbaja o prawa autorskie - i slusznie. Zrobienie dobrej fotki wymaga sporo zabawy i pomyslowosci (moj avatar to nie zassany z sieci ale fotka mojego oka zrobiona w podczerwieni - nieco sie nakombinowalem aby to zrobic).
Na pewno maja jakies automaty - EXIFF to jeden element i majac EXIFF mozna zautomatyzowac caly proces wlaczajac w to zasoby sieciowe (bo - oni sami w sobie juz maja mase fotek) - szukac w ten sposob czy sa fotki o bardzo zblizonych parametrach - np jak sam podales nazwa sprzetu, data/godzina. Jesli sa fotki o podobnych parametrach wyswietlic je czlowiekowi do porownania i ocenienia :)
Druga sprawa - fotki z profili zbanowanych za wrzucanie falszywek ze tak to nazwe ida na pierwsza faze testow - najszybciej i najtaniej szukac we wlasnym archiwum. Sadze tez, ze admini maja kogos kto siedzi gleboko w fotografii i wie kto robi zdjecia w takim a nie innym stylu takim a nie innym sprzetem :) wiec znawca tematu z dosc duzym prawdopodobienstwem znajdzie falszywke bardzo szybko.
-
Dzieki TQM. Dziś w nocy chyba troche sie zbliżyłem do ideału "orginalnego" zdjęcia. Chyba z grubsza chodziło o to żeby nowe dane EXIFF fotki zgadzały się z podstawowymi atrybutami zdjęcia. Np zdjecie jest w rozdziałce 1600/1200 to i w nagłówku musisz wpisać to samo a nie byle co itp. Jak na razie od kilku godzin moj profil jest No.1 :lol: Pewnie potrwa to jak sam napisałeś do momentu gruntowniejszego sprawdzenia przez człowieka, bo wyglada na to, że z przejsciem testu EXIFF udało mi sie.